fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vreme je za čaj

Oni koji vole čajeve, uživaju u njima preko cele godine. Za one koji još uvek nisu otkrili lepotu čaja, zima je pravo vreme za to. Uživajte u ukusu i mirisu čajnih mešavina od sastojaka koje vam preporučujemo: đumbira, kurkume, jabuke, šipka, kakaoa.
Osim toga, ove čajne mešavine se preporučuju za ublažavanje simptoma prehlade i gripa.

Čaj od kurkume i đumbira
za 1 šolju
Potrebno je: 1 šolja vode, po 1/4 kašičice mlevene kurkume i mlevenog đumbira, malo sojinog (ili kravljeg) mleka, med ili javorov sirup po želji.
Priprema: stavite vodu da provri, dodajte kurkumu i đumbir, smanjite vatru i kuvajte 10 minuta. Dodajte mleko i procedite u šolju. Zasladite po želji.

Čaj od jabuke, zelenog čaja i kurkume
za 4 šolje
Potrebno je: 4 1/2 šolje vode, 1 veća jabuka isečena na kriške, 2 štapića cejlonskog cimeta, 1 kašičica kurkume u prahu, komad od 5cm đumbira, oljušten i iseckan, 2 kašičice organskog ekstra devičanskog kokosovog ulja, 1/8 kašičice mlevene crvene ljute paprike, 1/8 kašičice crnog bibera, 1/2 kašičice ekstrakta vanile, 2 kašike meda, 2 kesice zelenog čaja, 2 kašike sveže isceđenog limunovog soka.
Priprema: stavite vodu sa kriškama jabuke, štapićima cimeta, kurkumom, đumbirom, kokosovim uljem, biberom i ekstraktom vanile da se kuva na srednjoj/jakoj vatri. Promešajte. Kad provri, smanjite vatru i na tihoj vatri  kuvajte 30 minuta. Nakon 30 minuta dodajte kesice zelenog čaja i sve izmešajte. Ostavite da se kuva na tihoj vatri još 3-5 minuta. Izvadite kesice čaja, procedite ga i dodajte med i sok od limuna. Promešajte, dodajte još meda ako je potrebno, i sipajte u šolje. Kuvane jabuke i đumbir možete pojesti, veoma su ukusni. Čaj pijte topao.

Zeleni čaj sa šipkom
za 1 porciju
Potrebno je: 1-2 šolje vode, 1 kesica zelenog čaja, sok od 1 limuna, 2 kašike šipka, prstohvat kajenskog bibera, 1-4 kašičice javorovog sirupa.
Priprema: stavite vodu da provri, dodajte zeleni čaj i šipak, pokrijte i ostavite 8-10 minuta. Procedite, dodajte limunov sok, kajenski biber i javorov sirup i servirajte.
 
I čaj, i kakao
za 2 šolje
Potrebno je: 1 šolja nezaslađenog kokosovog mleka, 1 šolja vode, 2 kesice crnog čaja, 1 kašika kakaoa u prahu, 2 kašike braon šećera, 1/2 kašičice mešavine začina za čaj.
Mešavina začina za čaj: po 3 kašike kardamoma i cimeta, 4 kašičice samlevenog karanfilića, 2 kašičice oraščeta, 1/4 kašičice kajenskog bibera, 2 kašičice najgvirca, 4 kašičice mlevenog bibera. Pomešajte i čuvajte u tegli.
Priprema: stavite kokosovo mleko i vodu da se kuvaju. Kad mešavina provri, skinite sa vatre, stavite kesice crnog čaja i ostavite 4-5 minuta. U međuvremenu, pomešajte kakao, braon šećer i mešavinu začina za čaj. Izvadite kesice čaja, dodajte mešavinu sa kakaom, sipajte u šolju i – uživajte.
Napomena: Umesto kokosovog mleka možete koristiti bademovo mleko, a umesto braon šećera – steviju. A možete eksperimentisati i sa drugim vrstama mleka i prirodnih zaslađivača.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: