Pomorandže su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijumom, kalcijumom i vlaknima, pa se preporučuju u prevenciji prehlade i gripa. Nedavno je otkriveno i da su bogate supstancama koje deluju antikancerogeno, kao i onim koje pomažu regulaciji krvnog pritiska.
Pomorandža sadrži nekoliko inhibitora raka – karotinoida, terpena i flavonoida. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih materija, što je po svemu sudeći više nego što sadrži bilo koja druga namirnica.
Pomorandže sadrže velike količine poznatog antioksidansa glutationa. Antioksidansi su važni za ispravno funkcionisanje celokupnog organizma. Važno je znati da se ovaj specifični antioksidans gubi ceđenjem, zato je bolje jesti cele pomorandže nego ih cediti u sok.
Pomorandže su i najbogatiji poznati izvor glukarata, još jednog poznatog sredstva za prevenciju raka. Neka istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje pomorandže upola smanjuje smanjuje verovatnoću od razvoja raka gušterače, želuca i debelog creva.
Dobra za bubrege
U soku pomorandže su koncentrisana njegova antimikrobna i osnažujuća svojstva.
Preporučljivo je da se sok od pomorandže pije u velikim količinama u slučajevima gripa, groznice, angine, smetnji sa varenjem.
Novija istraživanja pokazala su da sok od pomorandze odličan u slučajevima oksalatnih kamena u bubregu. Ispostavilo se da je sok od pomoradnže bolji od limunade i sokova od drugog južnog voća kada je reč o problemima sa bubrezima. Sok od pomorandže povećava nivo citrata u urinu i smanjuje kristalizaciju urinske kiseline i kalcijum-oksalata, najčešćih komponenata kamena u bubregu. Mada se obično misli da je limunada ta koja pomaže rastvaranju oksalatnih kamenova, istraživanje Univerziteta u Dalasu pokazalo je da za razliku od pomorandže limunada nije uticala na povećanje nivoa citrata.
Dobra je i kora
I kora pomorandže ima lekovita svojstva koja su poznata u tradicionalnoj medicini. Ali, problem sa korom je što su pomorandže koje obično možemo da kupimo dobro “naprskane” raznim hemikalijama. Ipak, ako možete da dođete do prirodno gajenih pomorandži, dobro je da znate da je kora pomorandže stimulans nervnog sistema, da podstiče i poboljšava varenje, pomaže u sniženju visoke temperature i uklanja neke crevne parazite. I ukratko, redovna konzumacija pomorandži pomoći će vam da poboljšate izgled kože i kose, doprineti regulaciji krvnog pritiska, pomoći kod bolesti disajnih puteva, pomoći ublažavanju upala kod artritisa, podržati zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomoći u prevenciji napada žuči, pomaže u prevenciji od gripe i prehlade, a pošto sadrži antikancerogene supstance, pomoći će i u prevenciji mnogih vrsta raka.
VAŽNE NAPOMENE:
1. Veliki broj korisnih supstanci koje sadrže pomorandže, pogotovo onih koje doprinose regulaciji krvnog pritiska, sadržane su u beloj materiji tik ispod kore i oko kriški. Zato nemojte da kriške pomorandže ljuštite od svega belog, slobodno ga pojedite.
2. Ukoliko imate problem sa astmom, onda, nažalost, pomorandže možda nisu prava stvar za vas. Znatna količina kalijuma koju sadrže pomorandže može da pokrene napad astme, ukoliko se pomorandže ili sok od pomorandže konzumiraju u većim količinama (isto važi i za banane). Još jedan razlog zašto pomorandže (ni banane) nisu preporučljive za astmatičare je to što doprinose stvaranju sluzi.
Preuzeto: Zdravahrana.com