Pravi je trenutak da počnete da nabavljate suvo voće za zimu Najbolje je ono koje je sušeno prirodno, na suncu. Neka nova proučavanja pokazala su da određene vrste voća, kada se osuše, imaju čak veću koncentraciju korisnih materija nego sveže voće.
Naučnici Univerziteta Skrenton su analizirali količinu fenola, supstanci koje štite od raznih bolesti, u suvom i svežem voću. I otkrili su da suvo grožđe, šljive, kajsije i brusnice imaju više fenola u odnosu na sveže primerke, a da suve smokve i urme imaju manje fenola od svežih smokvi i urmi. Na primer, suve šljive imaju 250% više fenola od svežih šljiva, suvo grožđe ima 206% više fenola, suve kajsije 52%. Evo kako to izgleda na tabeli:
Sveže voće Fenoli Suvo voće Fenoli
Šljiva, 1 kom. (66g) 150mg Suve šljive, 8 kom. (67g) 528mg
Zeleno grožđe,
1/2 šolje (46g) 90mg Suvo grožđe, 1/3 šolje (50g) 276mg
Kajsija, 1 srednja
(35g) 93mg Suve kajsije, 10 kom. (35g) 141mg
Dakle, slobodno možete da počnete da sušite šljive i brusnice za zimu… A što se smokava tiče, ako nema svežih, svakako da su dobre i suve. Prirodno sušeno voće, osim što je odličan slatkiš, takođe čuva energiju sunca i leta i odličan je izvor biljnih vlakana, minerala, antioksidanata i mnoštva korisnih i hranljivih materija u zimskim mesecima kada je sveže voće mnogo manje dostupno.
Preuzeto: Zdravahrana.com