Vremenske promene i zdravlje

Uposlednje vreme svedoci smo naglih vremenskih promena koje pored toga što u velikoj meri utiču na naše raspoloženje, utiču i na stanje našeg organizma. Iako nije lako ovim promenama se prilagoditi, postoje načini da u nekoj meri ove oscilacije ublažimo i pomognemo sebi.

Glavobolja, vrtoglavica, mučnina, migrena, umor, malaksalost i  bezvoljnost samo su neki od simptoma koji se javljaju usled neprirodnog skoka ili pada temperature koja iz nedelje u nedelju, pa čak i u toku dana, varira i po više od 15 stepeni.

Skok i pad vazdušnog pritiska takođe su okidači za psihičke i fizičke tegobe i veoma utiču na naše hormone. Svaka pa i najmanja promena utiče na lučenje hormona i oni u toku jednog dana često budu na klackalici bez mogućnosti da se stabilizuju. Česte oscilacije u raspoloženju dovode do neravnomernog lučenja serotonina, hormona sreće što rezultira neraspoloženjem i depresijom. Neuravnoteženo lučenje testosterona i kortizola dovodi do preznojavanja, malaksalosti i pospanosti kao i do pada imuniteta pa su prehlade nezaobilazna pojava u ovom periodu. Usled nedostatka energije, često dolazi do pojačane potrebe za unosom kalorične hrane bogate ugljenim hidratima. Pecivo, čokolada, sladoled i energetska pića su stvari za kojima naše telo u tim trenucima žudi, ali oni će samo u prvom trenutku podići nivo energije i raspoloženja, ali na duže staze, dovešće do osećaja tromosti i pospanosti.

Zdrava-i-lepa-zdravlje-promene-vremena

Na koga najviše utiču nagle promene vremena?

Hronični i srčani bolesnici prvi će osetiti negativne posledice promene vremena, ali one mogu uticati i na zdrave osobe koje su iz nekog razloga osetljivije, pogotovu žene koje su sklonije lošijem raspoloženju.
Kod žena koje su imaju izražen PMS ove promene učiniće da budu razdražljivije nego inače, a može doći i do poremećaja ciklusa.

Kako sebi pomoći?

Za početak, najbitnije je slušati svoje telo i potruditi se da se ponašate u skladu sa njegovim potrebama. Ukoliko ste razdražljivi i uznemireni zbog glavobolje, otkažite obaveze koje možete i odvojite deo dana za opuštanje i odmor. Skuvajte neki biljni čaj, zamračite sobu i pokušajte da meditirate.

Pored ovoga, ishrana je veoma bitan faktor kako ćemo se osećati, ne samo u periodu vremenskog previranja. Što više voća i povrća, ribe i orašastih plodova kao i biljnih čajeva pomoći će da ojačamo imunitet i izbacimo toksine iz tela. Ukoliko možete, izbacite crveno meso, testa i slatkiše pošto će oni samo opteretiti vaš organizam i oduzeti mu energiju. Pre spavanje nikako nemojte jesti tešku hranu i konzumirati alkohol pošto ćete imati problem da zaspite, a ujutru ćete ustati osećajući se tromo. Kvalitetan san je veoma bitan kako bi vas okrepio i pripremio za naredni dan.

Ono što je veoma bitno, ne samo kako bi se telo lakše prilagodilo naglim vremenskim promena, već za opšte stanje organizma, to je fizička aktivnost. Nekretanje će se negativno odraziti na vaše psihičko i fizičko stanje i zato je neophodno svakodnevno, minumum pola sata baviti se nekim vidom rekreacije. To može biti šetnja, odlazak u fitnes centar, plivanje, vožnja bicikla… Treba pronaći ono što nam najviše prija i potruditi se da odvojimo vreme za to. Ukoliko se ne osećamo dobro, ne treba se forsirati. Sami treba da odredite vrstu sporta kojim ćete se baviti kao i trajanje treninga. Provodite vreme u prirodi pošto je to jedan od najboljih načina da napunite baterije i oterate negativne misli.

Ukoliko osetite da ništa od ovoga ne pomaže da se osećate dobro, a simptomi koji se javljaju nisu uobičajeni i sprečavaju vas da normalno funkcionišete, posetite lekara kako bi isključio nešto ozbiljnije.

Izvor: Zdrava i fit

Be the first to comment

Leave a Reply