Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vruća voda – najjeftiniji lek

Po ajur-vedi i zdravlje i bolest predstavljaju proces koji se odvija svakoga sekunda u našem životu. Dobre i korisne navike jačaju proces koji se zove zdravlje, a loše navike jačaju proces koji se zove loše zdravlje. 
Redovna upotreba prokuvane vode jača naš agni – autoimuni sistem, našu otpornost, snagu i energiju.

U Srbiji je popularno reći „Čaj pijem samo kada sam bolestan“. Ali ako umesto čaja zatražite vruću vodu, lako se može desiti da vas pogledaju ispod oka. Doživeo sam mnoge anegdote po raznim hotelima kada sam od kelnera tražio vruću vodu uz ručak, a oni su to pamtili i prepričavali godinama…
Tako je u Srbiji, ali na Istoku je upotreba vruće vode za piće nešto što se podrazumeva. U Rusiji, Ukrajini i sličnim zemljama „kipjatok“ se stalno drži u samovaru i normalno se pije umesto hladne vode. A u zemljama kao što su Indija, Kina, Japan i slične, vruća voda i uopšte vrući napici se podrazumevaju. To je deo tradicije stare hiljadama godina. A ako ljudi nešto slede i čuvaju iz pokolenja u pokolenje, možemo lako da pretpostavimo da je to iz nekog razloga korisno.

Tri tipa prokuvane vode
Drevna ’’nauka o životu’’ – ajur-veda, koja se smatra majkom svih sistema prirodne medicine, veliča upotrebu prokuvane vode kako za zdrave, tako i za bolesne osobe. U drevnim tekstovima se uglavnom pominju tri tipa prokuvane vode – voda koja vri dovoljno dugo da ispari jedna četvrtina količine, zatim voda koja vri dovoljno dugo da ispari jedna polovina količine i voda koja se kuva toliko dugo dok ne ostanu samo dve petine ukupne količine.

Zašto kuvati vodu?
Smisao kuvanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuvanjem se uništavaju mikroorganizmi i pomaže se taloženje hemijskih nečistoća. Ako sami kuvate ovu našu vodu iz česme i pustite da vri bar 5 minuta, posle hlađenja možete naći gust talog kreča na dnu posude. U ovom talogu će biti i mnoga druga štetna jedinjenja. Dakle, prvi rezultat koji se postiže je mikrobiološka i, u najvećem delu, hemijska ispravnost vode. 

Druga svrha prokuvavanja je suptilnija ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biohemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu. Voda i vatra leže u osnovi hemije, a pre svega biohemije. Zajedničko ime za sve metaboličke procese u telu je tzv. pita doša. Bukvalni prevod reči pita je „kiselina“ – dakle sama reč ukazuje na varenje i biohemijske procese. Prema ajurvedi, pita doša se sastoji od vatre i od vode. Poseban deo ovog principa je Agni – u prevodu sa sanskrita bukvalno znači oganj. On predstavlja vatru varenja i odgovoran je za varenje svega što čovek pojede, popije, pomiriše, čuje, vidi, dodirne … Agni transformiše sve što dolazi u sistem duh i telo.

Kuvanje uvodi agni u vodu
Sada možemo lako da razumemo zašto se voda (i hrana) kuvaju. Ranije, dok se kuvalo na otvorenom plamenu, to je bilo vidljivo i golim okom – kuvanjem se vatra, odnosno oganj (agni) uvodi u supstancu koja se kuva. Na primeru vode, kuvana voda je voda sa viškom agnija i samim tim se lakše vari u telu i podstiče imunitet. 

Kada pijemo nekuvanu vodu, tada naš unutrašnji agni mora sam da svari sve bakterije, praživotinje, spore i plesni koje voda sadrži. Ako je agni slab, dolazi do bolesti. Zato mnogi zapadnjaci odmah dobiju dizenteriju čim stignu u Indiju. Sa druge strane, ako spoljašnji agni već svari ove neželjene supstance, tada nema simptoma bolesti.
Upravo u ovom grmu leži zec. Po ajur-vedi i zdravlje i bolest predstavljaju proces koji se odvija svakoga sekunda u našem životu. Dobre i korisne navike jačaju proces koji se zove zdravlje, a loše navike jačaju proces koji se zove loše zdravlje. 
Redovna upotreba prokuvane vode redovno jača naš agni – autoimuni sistem, našu otpornost, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.

Kada pomaže vruća voda
Generalno možemo reći da sve bolesti nastaju usled nakupljanja telesnih toksina. Kada je agni jak, korisni delovi hrane usvajaju se za normalan razvoj tkiva, a nekorisni se izbacuje kroz creva i urin. Međutim, kada je agni slab, jedan deo hrane niti se usvaja, niti se izbacuje. On ostaje da truli u crevima i stvara lepljivu materiju neprijatnog mirisa koja se zove ama. Nakupljanje ame u različitim delovima tela leži u osnovi svake bolesti.

Zato ajur-veda kod različitih bolesti preporučuje upotrebu vruće, prokuvane vode. Ovo se najbolje vidi u slučaju groznice – temperature. 
U akutnim stanjima, kada je temperatura posledica nazeba, gripa, prehlade itd. ajur-veda prepisuje da se koristi voda spremljena u odnosu pola-pola. To znači da kuvate litar vode dok ne ostane pola litra, a zatim to sipate u termos. Ako pacijent svakih pola sata pije po jedan do dva gutljaja ove vruće vode, groznica će brzo proći. Naravno, voda ne sme biti vrela, da oprži jezik, već dovoljno vruća, kao čaj.
Sa druge strane, ako osoba pati od hronične groznice, to ukazuje da se ama nalazi duboko u tkivima i da je pustila koren. Tada se preporučuje čuveni ajurvedski recept  – „šadangpanija“ ili na srpskom, voda koja je kuvana toliko dugo dok ne ostane dve petine ukupne zapremine. Dakle, kada se litar vode svede na 0,4 litra i pacijent ne jede i ne pije ništa osim ove vode (maksimalno 3 dana, zavisno od snage pacijenta i bolesti) to je siguran lek čak i protiv hronične groznice. 
Redovna upotreba prokuvane vode gde samo jedna četvrtina ispari (ostane 0,75 l od jednog litra) preporučuje se kod svih hroničnih i upornih  bolesti kao što su astma, artritis, kolitis, migrene, sinusitis, angina pektoris i druge srčane smetnje, celulit, gojaznost….

 
Jak agni – zdrav čovek
Agni je osnova autoimunog sistema i on proždire sve štetne materije koje se spremaju da ugroze naše telo, bilo da su to mikroorganizmi, otrovi, telesni otpaci, emocije, klimatski uticaji itd. Kada je agni snažan, nijedna bolest ne može da savlada datu osobu. Sa druge strane, slab agni dovodi do nakupljanja štetnih materija u telu i na kraju do mnogih akutnih i hroničnih bolesti.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: