U Subotici je u periodu od 13.-15. maja održano XVII Republičko takmičenje učenika trećeg stepena ugostiteljko-turističkih škola Srbije iz kuvarstva, poslastičarstva i usluživanja sa praktičnom nastavom, gde je ovogodišnji domaćin bila Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević“ Subotica.
Organizator takminjenja je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije kao i Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola. Takmičenje ima za cilj primenu znanja učenika iz usko stručnih predmeta, povećanje sposobnosti za rad i negovanje takmičarskog duha.
Pravo učešća na takmičenju imaju redovni učenici trećeg razreda iz područja rada Trgovina, ugostiteljstvo i turizam (TREĆI STEPEN). Ekipu škole činido5(pet) učenika i to po obrazovnim profilima i disciplinama: 1. konobar – 1 (jedan) učenik u disciplini Usluživanje (usluživanje na poslovnom ručku – prema utrvrđenom meniju za 2 osobe); 2. kuvar – 1 (jedan) učenik u disciplini Kuvarstvo (za 2 osobe); (priprema utvrđenog menija na poslovnom ručku za 2 osobe) 3. poslastičar-1 (jedan) učenik u disciplini Poslastičarstvo (za 2 osobe); 4. kuvar–1 (jedan)učenik u disciplini Kuvarstvo (jelo po izboru za 2 osobe). 5. Konobar–1 (jedan) učenik u disciplini Barsko poslovanje (priprema koktela pred gostom za 3 osobe)
Ove godine na Republičkom takmičenju učestvovalo je petnaest najboljih škola između kojih je učestvovala i Tehnička škola sa domom učenika iz Apatina. Učenik trećeg razreda Tehničke škole Stefan Terek takmičio se u disciplini „Jelo po izboru za 2 osobe“. Stefan je u konkurenciji deset takmičara iz Šapca, Inđije, Novog Sada, Kragujevca, Smedereva, Subotice, Požarevca, Bečeja i Bačke Palanke u ovoj disciplini bio najbolji, osvojivši ukupno 90/100 bodova i to 38/40 iz pismenog dela ispita i 52/60 bodova iz praktičnog rada gde je pripremao jelo „Rolovana piletina sa spanaćem na pireu od šargarepe sa flambiranim povrćem i sosem od šumskog voća“. Zasluge za uspeh apatinskog đaka na takmičenju ugostiteljsko-turističkih škola pripadaju i mentoru prof. Nemanji Lakiću (MSc), mladom profesoru apatinske škole. Rezultatom sa testa znanja iz kuvarstva Stefan je dokazao kvalitet nastave u njegovoj školi i direktno svrstao školu na visoko drugo mesto kao najbolje odrađen teorijski test iz kuvarstva. Prvoplasiranom zlatna medalja na takmičenju donosi direktan prolaz na prijemnom ispitu na Akademiji strukovnih studija, Visoke hotelijerske škole u Beogradu gde će Stefan nastaviti svoje školovanje nakon završetka srednje škole. Ekipno prvo mesto osvijila je Ekonomska škola „Stana Milanović iz Šapca.
U toku izrade praktičnog zadatka učenici moraju da poštuju higijenske mere po principima HACCP sistema, mere zaštite na radu kao i mere zaštite životne sredine (reciklaža otpada).