Kim, koji se vekovima već koristi kao začin, ima jedno veoma dobro, tek otkriveno svojstvo. Ovaj začin, naime, pomaže kod topljenja nagomilanih kilograma i snižava nivo holesterola. Do ovog zaključka došli su naučnici s iranskog medicinskog fakulteta Šahid Sadoughi.
Oni su tri meseca istraživali proces mršavljenja 88 žena podeljenih u dve grupe.
Jedna grupa je svakodnevno uzimala kašiku kima s čašom jogurta i postigle su bolje rezultate. Ta grupa imala je i manji procenat masnog tkiva, od oko 14,64 posto, što jasno pokazuje da ovaj začin ima svojstva koja pomažu u topljenju masnih ćelija.
Grupa koja je unosila kim imala je neverovatne rezultate i po pitanju holesterola, a on je bio mnogo manji nego kod osoba koje ga nisu konzumirale u ovom istraživanju.
Kako je kim uspeo da ostvari ovako dobar uspeh? Bogat je fitosterolom, supstancama za koje se zna da zaustavlja apsorpciju holesterola u telu. Autori istraživanja takođe nagađaju da kim privremeno ubrzava metabolizam.
Osim u jogurtu, kim možete konzumirati kao začin za salatu, kao dodatak majonezu ili humusu za umake ili sendviče; umešajte ga u meksički umak guacamole ili ga dodajte prženim leblebijama, lešnicima i bademima.
Preuzeto: srbijadanas.com