Kupine su izvor vitamina
Kupine se ubrajaju u superhranu, prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidansa, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične.
Antioksidansi učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način pomažu u zaštiti oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sistem, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, pomažu kod usporavanja bolesti kongnitivnog sastava (npr. Alchaimer).
Da bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupine, poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorišćavaju hranjivi sastojci. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupine, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u marmeladama ili drugim poslasticama od kupine zadržavajući svoje lekovito svojstvo.
Ako se jedu redovno, kupine takođe pomažu u očuvanju od upale respiratornog sistema i tromboze.
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg, otkriva je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je takođe visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenu rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine.
Kupina kao prirodni aspirin
Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu (aktivan sastojak aspirina), koja se inače koristi za ublažavanje bolova, snižava temperature i deluje protivupalno. Kada dođe do glavobolje možete pomoći sebi posudom svežih kupina.
Ovo voće takođe štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizma. Takođe se upotrebljavaju se za lečenje lakših slučajeva proliva. Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.
Protiv dijabetesa i anemije
Kupina se upotrebljava i za mazanje čireva i povreda na koži koje sporo zacjeljuju. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Planta Medica pokazalo je da list kupine smanjuje nivo šećera u u krvi. Sok od kupina i kupinovo vino se preporučuju onima koji pate od nedostatka gvožđa, jer plodovi obijuju kalijumom, gvožđem i magnezijumom.
Čaj od listova kupine
Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine s 250ml ključale vode. Ostavi da odstoji deset minuta i procedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga takođe grgljati kod grlobolje, upale akni i afti.
Čaj za čišćenje krvi
Pomiješajte 100 g listova kupine, 100 g listova koprive, 50 g lista zove i 50 g lista maslačka. Od ove čajne mešavine uzima se vrhom puna kašičica, prelije šoljom vruće vode, ostavi da odstoji deset minuta i procedi. Pije se 2 do 3 šolje na dan u gutljajima, podelite na ceo dan.
Kupinovo vino za mršavljenje
Tri puta dnevno, deset dana uzastopno pijte (posle jela) po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje telesne mase, kupinovo vino koristi se i za lečenje slabokrvnosti. Dobro deluje i protiv stresa jer umiruje.
Preparat protiv anemije
Stavite 100 g osušenog lista kupine i 100 g lista korpive u 2 litra domaćeg crnog vina. Pustite da odstoji ceo dan i nakon toga prokuvajte 5 minuta. Ohladite i zasladite šumskim medom. Pijte čašicu napitka svaki dan.
Preuzeto: Yumama.com