Kvercetin se ističe svojim značajnim medicinskim svojstvima u tretmanu kardiovaskularnih oboljenja zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, smanjenju fibroze srčanog mišića, poboljšanju strukture srčanog mišića i funkcije srca…
Dr Punam Desai za Mirror otkriva koje povrće, čest sastojak u našim kuhinjama, nudi zdravstvene prednosti zbog visokog sadržaja kvercetina. “Ja sam doktor i redovno konzumiram crni luk. Bogat je kvercetinom, koji mu daje moćna antioksidativna i protivupalna svojstva”, kažu.
Kvercetinovi antioksidansi mogu eliminisati štetne hemikalije poznate kao slobodni radikali iz našeg organizma, koji mogu oštetiti ćelijske membrane, dovesti do mutacija u DNK i izazvati ćelijsku smrt. Pored toga, mogu pomoći u smanjenju upala, kontroli nivoa šećera u krvi i prevenciji srčanih oboljenja.
“Kvercetin može usporiti napredovanje mutiranih p53 proteina, zaustaviti rast u G1 fazi, inhibirati tirozin kinazu i smanjiti ćelijsko preživljavanje, proliferaciju proteina i antiapoptotičke proteine”, navode.
Značaj kvercetina se ogleda u njegovim svojstvima antioksidacije, smanjenju fibroze miokarda, poboljšanju strukture i funkcije srca, zaštiti vaskularnog endotela, lečenju srčane insuficijencije, prevenciji povreda usled ishemije i reperfuzije, kao i regulaciji krvnog pritiska.