Slačica je tradicionalni začin, kod nas uglavnom poznata kao sastojak senfa. Seme slačice je puno korisnih nutrijenata, povoljno deluje na zdravlje, a može se upotrebiti i u druge svrhe u kozmetici, domaćinstvu i sl.
Slačica je odličan izvor selena, kalijuma, kalcijuma i fosfora. Otim toga, slačica je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama koje gode zdravlju srca, ublažavaju upale i doprinose imunitetu. U novije vreme je otkriveno da je slačica veoma bogata alil-izotocijanatom (AITC), supstancom za koju se zna da pokazuje antikancerogena svojstva. Dakle, slačica je veoma zdrava u ishrani. Osim u obliku senfa, seme slačice možete pripremiti i kao turšiju (prikazana na slici u ovom članku), što je još zdravija varijanta, s obzirom da industrijski proizveden senf sadrži i konzervanse i aditive
U tradicionalnoj medicini
Slačica se koristi lokalno kod oboljenja disajnih puteva (prehlade, gripa), posebno kod astme. Utrljavanje slačice u kožu na grudima pomaže da se prodiše i ublaži astmatični napad.
Slačica takođe pomaže opuštanju mišića. U tu svrhu može da se doda dve kašičice slačice u prahu u toplu kupku.
U kozmetici
Ulje slačice je odličan kondicioner za kosu. Utrlja se u kožu glave i ostavi preko noći, pa potom ispere.
U domaćinstvu
Slačica se može koristiti kao prirodni deterdžent za suđe. Slačica u prahu odlično apsorbuje mast. Pomešajte dva dela slačice u prahu sa jednim delom sode bikarbone i dobićete odličan, potpuno prirodan deterdžent za suđe.
U bašti
Ako posejete slačicu u vrtu, tokom klijanja ona oslobađa određene hemikalije koje deluju na zemljište tako da ono postaje nepogodno za razvoj korova.
Preuzeto: Zdravahrana.com