Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Za šta je dobra slačica!?

Slačica je tradicionalni začin, kod nas uglavnom poznata kao sastojak senfa. Seme slačice je puno korisnih nutrijenata, povoljno deluje na zdravlje, a može se upotrebiti i u druge svrhe u kozmetici, domaćinstvu i sl.

Slačica je odličan izvor selena, kalijuma, kalcijuma i fosfora. Otim toga, slačica je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama koje gode zdravlju srca, ublažavaju upale i doprinose imunitetu. U novije vreme je otkriveno da je slačica veoma bogata alil-izotocijanatom (AITC), supstancom za koju se zna da pokazuje antikancerogena svojstva. Dakle, slačica je veoma zdrava u ishrani. Osim u obliku senfa, seme slačice možete pripremiti i kao turšiju (prikazana na slici u ovom članku), što je još zdravija varijanta, s obzirom da industrijski proizveden senf sadrži i konzervanse i aditive

U tradicionalnoj medicini
Slačica se koristi lokalno kod oboljenja disajnih puteva (prehlade, gripa), posebno kod astme. Utrljavanje slačice u kožu na grudima pomaže da se prodiše i ublaži astmatični napad.
Slačica takođe pomaže opuštanju mišića. U tu svrhu može da se doda dve kašičice slačice u prahu u toplu kupku.

U kozmetici
Ulje slačice je odličan kondicioner za kosu. Utrlja se u kožu glave i ostavi preko noći, pa potom ispere.

U domaćinstvu
Slačica se može koristiti kao prirodni deterdžent za suđe. Slačica u prahu odlično apsorbuje mast. Pomešajte dva dela slačice u prahu sa jednim delom sode bikarbone i dobićete odličan, potpuno prirodan deterdžent za suđe.

U bašti
Ako posejete slačicu u vrtu, tokom klijanja ona oslobađa određene hemikalije koje deluju na zemljište tako da ono postaje nepogodno za razvoj korova.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: