Istraživanje, koje je obuhvatilo 8.550 dece mlađe od šest godina, pokazalo je da deca koja su jela sa porodicom najmanje pet puta nedeljno, spavala najmanje deset sati i gledala manje od dva sata televizijskog programa dnevno imaju 40% manji rizik od obolevanja od gojaznosti u poređenju sa decom koja nemaju takve navike.
Nedostatak vremena nije razlog da odustanete od večere sa članovima porodice. Dobro je da su bar doručak i večera rezervisani za najmilije. To značajno utiče da deca jedu uravnoteženo. Deca koja jedu kuvanu hranu će steći dugoročne zdrave navike. Tako će se deca od malih nogu navikavati da jedu povrće i voće, a ne čips i slatkiše.
Pored toga, porodični obroci poboljšavaju komunikaciju između roditelja i dece, što utiče na smanjenje rizika od problema u adolescenciji i problematičnim ponašanjem. Takođe, tinejdžeri koji jedu sa roditeljima imaju manje poremećaja u ishrani (bulimija, anoreksija) i imaju manje emocionalnih problema.
Zdrava pravila
Obrok treba da bude trenutak u danu kada se odvojimo od svakodnevnih briga. I u tom smislu je ključno prisustvo voljenih. Zato, za stolom, izbegavajte svađe i suprotstavljanje, rasprave i dobro žvaćite hranu.
Izbegavajte da jedete ispred televizora ili da čitate novine.
Uverite se da svaki obrok sadrži osnovne hranljive materije (vitamine, minerale).
Hranu kuvajte što zdravije.
Smanjite potrošnju soli tako što ćete hranu začiniti raznim aromatičnim biljem.
Za desert poslužite domaće slatkiše, zdraviji su od kupovnih.