fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Začini koji greju

Jedan od najlakših i najzdravijih načina da nam bude toplo u hladnom periodu godine je da jedemo hranu koja zagreva. Zimi nam mogu pomoći da se zagrejemo neki uobičajeni začini.

Hrana sa kvalitetima koji se u kineskoj medicini zovu jang, sadrži nekoliko aktivnih sastojaka koja pomažu da se poveća telesna temperatura. Zagrevajuće namirnice, po kineskoj medicini, mogu deluju na sledeće načine: podstiču cirkulaciju, ili pomažu da se višak vode izbaci iz telesnih tkiva. Semenke, orašasti plodovi, ovas, beli i crni luk predstavljaju klasične primere namirnica koje zagrevaju.
Međutim, neke od namirnica koje najviše greju u stvari su začini. Popriličan broj začina koji su u širokoj upotrebi su neobično efikasni kad se radi o zagrevanju tela. Nabrajamo pet od njih koji spadaju u najefikasnije.

Kardamom. Ovo aromatično seme biljke kardamom, koja potiče iz Indije i Šri Lanke, sadrži veliku koncentraciju prirodnog cineola. Cineol deluje stimulativno na pluća, dokazan je ekspektorans (pomaže eliminaciju sluzi iz pluća i disajnih organa), a doprinosi i zagrevanju tela. Ove dve osobine ga čine posebno pogodnim u sezoni prehlada i gripa. Osim što zagreva telo, kardamom podstiče i varenje olakšava eliminaciju gasova.

Cimet. Ovaj začin je sladak i aromatičan, ali sadrži tanine koji stimulišu i suše sluzokožu, pa time doprinosi da se podigne telesna temperatura. Pored toga, cimet je prirodni antikoagulans, koji povećava protok krvi, razređuje krv i podstiče metabolizam.

Kurkuma. Ajurvedska medicina je smatra jednim od najboljih biljaka za zagrevanje, a nauka je sada utvrdila zašto. Kurkuma sadrži obilje astringensnih (stežućih) tanina koji pomažu da se skupe telesna tkiva i apsorbuje suvišna voda iz tela. To proizvodi jedan efekat “sušenja” koji u celini podiže telesnu tamperaturu. Šta više, za kurkumin, aktivni sastojak ovog začina, dokazano je da pomaže da se normalizuje cirkulacija krvi i poboljša zdravlje krvnih sudova.

Đumbir. Interesantno je da kurkuma i đumbir pripadaju istoj familiji biljaka – Zingiberacea.Iako je najpoznatiji po svom efektu da ublažava mučninu i smiruje stomak, đumbir i te kako zagreva telo, zahvaljujući ljutim uljima koja se nazivaju gingeroli. Đumbir poboljšava cirkulaciju u svim delovima tela.

Ljuta paprika. U stvari, govorimo o ljutoj sušenoj paprici, tj. alevoj paprici. Zahvaljujući velikoj količini kapsaicina, ona ima jak zagrevajući efekat. Kapsaicin, pored ostalih svojstava, ubrzava metabolizam i povišava unutrašnju temperaturu tela.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: