Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Začini štite srce i krvne sudove

Uravnotežena ishrana, aktivan i zdrav način života mogu da smanje rizik od visokog pritiska, kao i da ga snize ako je povišen. Ovo stanje se može sprečiti i lako kontrolisati, u koliko otkrijemo uzrok nastanka visokog/niskog krvnog pritiska. 
Najčešći faktori su: stres, alkohol, pušenje, gojaznost i manjak fizičke aktivnosti izgleda utiču na taj problem, a tome se pridružuju i porodična anamneza i starosno doba. Iako je to stanje koje, ukoliko se ne sanira, može da dovede do nečeg goreg, visok krvni pritisak nije bolest.

 
krvni-pritisak-tablica

Začini i bilje su sjajan način da svoju ishranu učinite lekovitom. Evo nekoliko začina za koje možda niste znali da štite srce i krvne sudove.

Beli luk
 – Beli luk sadrži alicin, supstancu koja ima antibakterijsko, antioksidantno, antihipertenzivno dejstvo, a smanjuje i masnoće.

Cimet – Cimet ne samo da pomaže sprečavanju srčanih oboljenja, on može da predupredi i dijabetes.

Crni luk
 – Crni luk sadrži kvercetin, flavonoid antioksidant za koji je utvrđeno da je preventiva protiv srčanih oboljenja i šloga.

Masline – Ova biljka je značajan sastojak mediteranske ishrane, za koju se priznaje da spada u najzdravije na svetu. Utvrđeno je da ulje od maslina snižava krvni pritisak.

Origano
 – Ova biljka sadrži sastojak po imenu karvakrol za koji je dokazano da efikasno deluje protiv visokog pritiska.

Sve navedene biljke imaju veoma malo kalorija, poboljšavaju hranljivu i lekovitu vrednost obroka i mogu vam poslužiti kao prirodni preparati za snižavanje pritiska. Dodajte ih u supe, salate i biljna jela. To je prvenstveno zdravija, ali i jeftinija alternativa.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: