Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Začini su zdravi

Začin je dodatak jelima koji im se dodaje kako bi pojačao originalni ukus jela, ili da bi se isti modifikovao po želji. Začini i aditivi se koriste u prehrambenoj industriji u toku tehnološkog procesa, ali i u domaćinstvima. Mnogobrojna istraživanja tvrde da razni začini podstiču rad jetre, žuči, kao i da smanjuju nadimanje i gasove.

Kardamon Spada u familiju đumbira. Podstiče apetit, poboljšava varenje i ublažava mučninu. Ublažava grčeve u stomaku i nadimanje. Sadrži i supstance koje ublažavaju gorušicu i doprinose čišćenju žučnih kanala. 
Cimet- Greje organizam, podstiče varenje, ublažava nadimanje i gasove. 

zacini
Korijander. Smiruje stomak (ublažava grčeve) i pomaže da se svari hrana. 
Morač- Seme morača podstiče lučenje želudačnih sokova i tako pomaže da se svari hrana, naročito nakon obilnijeg obroka. Smiruje stomak i smanjuje nadimanje. 

Beli luk- Podstiče rast korisne crevne flore, štiti imunitet organa za varenje. 
Đumbir- Više istraživanja je pokazalo da đumbir ublažava mučninu efikasnije od lekova. Podstiče varenje u celini, podstiče lučenje pljuvačke i žuči, ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt.

 
Matičnjak- Ublažava nelagodu i bolove u stomaku.
Kurkuma- Ublažava gorušicu i smanjuje nadimanje i gasove. Ima i antibakterijska i antiupalna sojstva koja takođe koriste organima za varenje.

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: