Začin je dodatak jelima koji im se dodaje kako bi pojačao originalni ukus jela, ili da bi se isti modifikovao po želji. Začini i aditivi se koriste u prehrambenoj industriji u toku tehnološkog procesa, ali i u domaćinstvima. Mnogobrojna istraživanja tvrde da razni začini podstiču rad jetre, žuči, kao i da smanjuju nadimanje i gasove.
Kardamon– Spada u familiju đumbira. Podstiče apetit, poboljšava varenje i ublažava mučninu. Ublažava grčeve u stomaku i nadimanje. Sadrži i supstance koje ublažavaju gorušicu i doprinose čišćenju žučnih kanala.
Cimet- Greje organizam, podstiče varenje, ublažava nadimanje i gasove.
Korijander. Smiruje stomak (ublažava grčeve) i pomaže da se svari hrana.
Morač- Seme morača podstiče lučenje želudačnih sokova i tako pomaže da se svari hrana, naročito nakon obilnijeg obroka. Smiruje stomak i smanjuje nadimanje.
Beli luk- Podstiče rast korisne crevne flore, štiti imunitet organa za varenje.
Đumbir- Više istraživanja je pokazalo da đumbir ublažava mučninu efikasnije od lekova. Podstiče varenje u celini, podstiče lučenje pljuvačke i žuči, ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt.
Matičnjak- Ublažava nelagodu i bolove u stomaku.
Kurkuma- Ublažava gorušicu i smanjuje nadimanje i gasove. Ima i antibakterijska i antiupalna sojstva koja takođe koriste organima za varenje.
Piše: Vanja