Ukoliko ste sinoć popili nekoliko čašica više i sada jednostavno želite da grozni osećaj mamurluka koji je usledio posle toga prestane, znajte da vreme najbolje može da se postara za ovaj osećaj, a sve što vi možete da uradite je da obilno doručkujete.
Najbolji doručak za mamurne uključuje jaja i meso jer sadrže cistein, aminokiselinu koja detoksicira organizam. Taj se spasitelj može naći i u pšeničnom brašnu, brokoliju, belom luku, luk i crvenoj paprici. Omlet s povrćem i proprženim kriškama hleba koje nakon pečenja istrljajte čenom belog luka, sjajan su odabir za bolje jutro.
Osećate li tegobe s probavom neka se na tanjiru nađe omlet pripremljen sa što manja ulja ili slanine, kuvana te poširana jaja, a ako vas vlakna naduvaju, ipak izbegavajte brokoli.
Biljni čajevi nisu dobar odabir jer, kako pokazuju istraživanja, usporavaju izbacivanje alkohola iz organizma. Umesto njih odaberite mineralnu ili soda-vodu. Protiv mučnine pomažu sokovi od jabuke i šargarepe ili kruške, a ukoliko imate problem sa pojačanom želudačnom kiselinom – popijte jogurt, kefir ili čaj od đumbira.
Izvor: SrbijaDanas