Search
Close this search box.

Zajedno su jači!

Nekoliko novijih istraživanja utvrdilo je da određene kombinacije namirnica mogu da budu mnogo lekovitije nego kada bismo iste te namirnice jeli pojedinačno. Evo nekih posebno interesantnih kombinacija…

Paradajz i avokado: štite srce
Paradajz je bogat antioksidantom likopenom, (iz grupa karotinoida), koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka, dok je avokado bogat mastima koji poboljšvaju usvajanje likopena. Dakle, dodajte u paradajz-salatu neki komad avokada!

Ovsena kaša i jabuka: snižavaju holesterol
Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam.

Paradajz i brokoli: protiv raka prostate
Interesantno je da su neka nova istraživanja pokazala da ova kombinacija deluje preventivno protiv razvoja raka prostate, iako istraživači nisu bili u stanju da obrazlože zašto.
 
Borovnice i grožđe: dvostruki antioksidant
Kada se kombinuju dve voćke koje imaju antioksidantni efekt, njihovo dejstvo se ne sabira, nego postaje sinergičko (prevazilazi delovanje svojih pojedinačnih komponenata), tako da deluje višestruko snažnije.

Limun i kelj: protiv anemije
Vitamin C znatno poboljšava apsorpciju gvožđa kojim je kelj posebno bogat.

Kurkuma i biber: protiv upala i kancera
Dodavanje bibera kurkumi ili začinima sa kurkumom poboljšava usvajanje kurkumina 1000 puta! Kurkuma (turmerik) poznata je po svojim antiinflamatornim i antikancerogenim svojstvima.

Mleko i med: da bolje spavate
Toplo mleko sadrži triptofan, aminokiselinu s prirodnim sedativnim dejstvom i kalcijumom, koji uz sva druga svojstva pomenutoj kiselini omogućava da prođe kroz čitav organizam. Ukoliko u toplo mleko dodate i kašičicu meda, miran san je zagarantovan. 

Bademi i banane: protiv glavobolje
Magnezijum koji sadrže bademi može da ublaži glavobolju. U tu svrhu uz badem možete da jedete banane (bogate kalijumom), sušene kajsije, integralni pirinač ili indijski oraščić. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: