Po savremenim saznanjima, bolje je koristiti puter nego rafinisana biljna ulja ili margarin. Međutim, iako je dobra namirnica, puter je prilično kaloričan. Da li ste znali da u pecivima i kolačima možete da ga zamenite znatno manje kaloričnim – avokadom?
Avokado obiluje biljnim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E. Sjajan je kad se doda u salate, ili kao sastojak smutija sa voćem ili povrćem. A evo još jednog iznenađujućeg načina na koji možete da ga upotrebite u svojoj kuhinji: kao zamenu za puter.
Praktičan postupak je sledeći: u receptu koji koristite polovinu količine putera možete da zamenite izgnječenim avokadom. U stvari, možete da zamenite i celu količinu, mada se u tom slučaju testo neće tako dobro podići. Evo koliko uštedite na kalorijama kad zamenite, na primer, pola šolje putera avokadom. Pola šoje putera ima 813 kalorija, a ista količina avokada 184 kalorije. Dakle, dobili ste pecivo ili kolač sa 629 kalorija manje, što je značajno smanjenje kalorijskog unosa! I još jedna stvar: dodavanje avokada umesto putera učiniće testo mekšim i vlažnijim.
Takođe, sa zdravstvene strane, imajte u vidu da avokado saddrži mononezasićene masti koje su zdrave za srce i mogu da doprinesu sniženju lošeg holesterola. Za razliku od putera, avokado sadrži biljna vlakna i vitamina B, E i K, kao i kalijum. Dakle, zamenom putera avokadom ne samo da ćete dobiti manje kalorično, već i nutritivno mnogo vrednije i zdravije pecivo.
U jednom od narednih članaka objavićemo recept za ukusno jesenje pecivo (mafine sa bundevom) u kojima je puter zamenjen avokadom.
Preuzeto: Zdravahrana.com