Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zamenite puter avokadom

Po savremenim saznanjima, bolje je koristiti puter nego rafinisana biljna ulja ili margarin. Međutim, iako je dobra namirnica, puter je prilično kaloričan. Da li ste znali da u pecivima i kolačima možete da ga zamenite znatno manje kaloričnim – avokadom?

Avokado obiluje biljnim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama i vitaminom E. Sjajan je kad se doda u salate, ili kao sastojak smutija sa voćem ili povrćem. A evo još jednog iznenađujućeg načina na koji možete da ga upotrebite u svojoj kuhinji: kao zamenu za puter.
Praktičan postupak je sledeći: u receptu koji koristite polovinu količine putera možete da zamenite izgnječenim avokadom. U stvari, možete da zamenite i celu količinu, mada se u tom slučaju testo neće tako dobro podići. Evo koliko uštedite na kalorijama kad zamenite, na primer, pola šolje putera avokadom. Pola šoje putera ima 813 kalorija, a ista količina avokada 184 kalorije. Dakle, dobili ste pecivo ili kolač sa 629 kalorija manje, što je značajno smanjenje kalorijskog unosa! I još jedna stvar: dodavanje avokada umesto putera učiniće testo mekšim i vlažnijim. 
Takođe, sa zdravstvene strane, imajte u vidu da avokado saddrži mononezasićene masti koje su zdrave za srce i mogu da doprinesu sniženju lošeg holesterola. Za razliku od putera, avokado sadrži biljna vlakna i vitamina B, E i K, kao i kalijum. Dakle, zamenom putera avokadom ne samo da ćete dobiti manje kalorično, već i nutritivno mnogo vrednije i zdravije pecivo.

U jednom od narednih članaka objavićemo recept za ukusno jesenje pecivo (mafine sa bundevom) u kojima je puter zamenjen avokadom.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: