Search
Close this search box.

Zapečeni karfiol u kremastom sosu

Vreme pripreme: 45 minuta

 

Potrebni sastojci:

Jedna srednja glavica karfiola, oko 1 kg

2 kašike brašna

70 ml ulja

500 ml mleka

100 ml vode

40 gr parmezana ( rendani, jedna kesica )

1 kašika suvog začina

Malo soli i bibera

Peršunov list, susam, lan

 

Priprema:

Očistiti karfiol od listova pa odvojiti buketiće. Karfiol staviti u lonac sa vodom i staviti da se kuva. Kada provri kuvati još 10 minuta i skloniti sa vatre. Procediti i ostaviti tako da odstoji dok pripremite sos.  Zagrejati ulje pa dodati brašno i malo ga propržiti stalno mešajući dok ne dobije žućkastu boju. Naliti mleko i vodu, dodati suvi začin, malo soli i bibera i mešati dok ne počne da se zgušnjava. Mešati tako dok po malo vri minut, dva pa skloniti sa vatre. Dodati parmezan i peršun i još malo izmešati. U tepsiju poredjati karfiol i preliti sve sa sosom. Odgore posuti susamom i lanom pa staviti u rernu. Peći na 200 stepeni do ne porumeni.

 

Prijatno.

 

 

Tagovi:
Pročitajte još: