Vreme pripreme: 45 minuta
Potrebni sastojci:
Jedna srednja glavica karfiola, oko 1 kg
2 kašike brašna
70 ml ulja
500 ml mleka
100 ml vode
40 gr parmezana ( rendani, jedna kesica )
1 kašika suvog začina
Malo soli i bibera
Peršunov list, susam, lan
Priprema:
Očistiti karfiol od listova pa odvojiti buketiće. Karfiol staviti u lonac sa vodom i staviti da se kuva. Kada provri kuvati još 10 minuta i skloniti sa vatre. Procediti i ostaviti tako da odstoji dok pripremite sos. Zagrejati ulje pa dodati brašno i malo ga propržiti stalno mešajući dok ne dobije žućkastu boju. Naliti mleko i vodu, dodati suvi začin, malo soli i bibera i mešati dok ne počne da se zgušnjava. Mešati tako dok po malo vri minut, dva pa skloniti sa vatre. Dodati parmezan i peršun i još malo izmešati. U tepsiju poredjati karfiol i preliti sve sa sosom. Odgore posuti susamom i lanom pa staviti u rernu. Peći na 200 stepeni do ne porumeni.
Prijatno.