Jabuka je posle šljive najznačajnija voćka u Srbiji. U ukupnoj proizvodnji voća otpada oko 19 %. Međutim, pored pogodnih prirodnih uslova, proizvodnja jabuke u našoj zemlji je nedovoljna jer se proizvodi samo oko 25 kg ovog voća po glavi stanovnika.
Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. To voće ima gotovo sve što je potrebno ljudskom organizmu: voćne šećere i voćne kiseline, vitamine, minerale, pektine i sasvim čistu vodu.
Zbog bogatstva vlakana, zatim vitamina C i kalijuma, jabuke su korisne kod oboljenja srca i krvnih sudova. Taninska kiselina iz jabuka sprečava taloženje masti u jetri, a vitamin C uz jod, koji sadrže neke vrste, sprečava oboljenja štitne žlezde. Zahvaljujući dijetetskim vlaknima normalizuje probavu i reguliše stolicu. Povoljno deluje i na regulisanje nivoa holesterola u krvi, smanjuje rizik od raka pluća, debelog creva, prostate…
Piše: Vanja