Ko bi rekao?
1. Termin fast food ili brza hrana ušao je u širu upotrebu 1951. godine, kada se pojavio u poznatom engleskom Merriam-Webster rečniku.
2. Američka franšiza Burger King u Australiji nosi ime Hungry Jack’s, pod kojim je otvoren još 1971. godine, pa se danas smatra australijskim brendom.
3. Da bi održali tajnost originalnog recepta za pohovanu piletinu uprava KFC-a prepušta pripremu mešavine za pohovanje dvema kompanijama: pola radi laboratoriji Griffith, a onda se šalje kompaniji McCormick gde se ista dovršava. Jedini recept čuva se u sefu KFC-a u Luivilu (Kentaki).
4. Subway je najveći lanac restorana brze hrane u svetu s oko 44.419 restorana u svetu što je otprilike 9.000 ugostiteljskih objekata više od McDonald’sa.
5. Do 2013. Pizza Hut je bio najveći potrošač kelja. Zanimljivo, uopšte ga nisu stavljali u svoju hranu, već ga koristili kao dekoraciju u restoranima sa salatama.
6. Domino’s Pizza je otkazala svoju tvrdnju dostave u roku od 30 minuta ili manje (ili je hrana besplatna), jer su dostavljači doživljavali česte saobraćajne nezgode u želji da brzo stignu na svoj cilj.
Pročitajte i: Da li je bezbedno piti kafu koja je stajala nekoliko sati?
7. McDonald’sovi hamburgeri ne trunu, već se suše. S obzirom na nisku količinu vlage u njima, meso nakon dužeg stajanja se preobražava u dehidrirani oblik.
8. Pizza Hut je prva kompanija u istoriji koja je dostavila svoj proizvod u svemir, tačnije u Međunarodnu svemirsku stanicu 2001. godine. Račun za dostavu pice iznosio je oko milion američkih dolara.
9. Prženi krompirići su najpopularnija brza hrana u Americi. U 2004. Amerikanci su u restoranimabrze hrane pojeli 3.401.942,775 kilograma pomfrita.
10. Amerikanci su 1970. godine potrošili 6 milijardi američkih dolara na brzu hranu. U 2006. godini ta se brojka popela na 142 milijarde dolara.
Foto: Profimedia
Preuzeto: Srbija Danas