Zapušen nosić može da napravi komplikacije. Evo zbog čega!

U ovo doba godine većinu beba muči zapušen nosić, koje zbog toga ne mogu lepo ni da dišu, ni da spavaju. Roditelji su zabrinuti jer ne znaju kako da pomognu svom mališanu, a i pitaju se kako i čim da čiste nosić, kao i da li postoji mogućnost da se nešto iskomplikuje. Zapušen nosić kod beba najčešće prouzrokuju virusi, koji se nesmetano razmnožavaju u bebinoj nosnoj sluznici. Kako imaju slab imunitet, tako veoma mali broj virusa bebama može vrlo brzo da zapuši nosić.

– Iako u početku izgleda potpuno bezazleno, zapušen nosić može da se pretvori u dosadan problem, koji ponekad zna i  nepotrebno da se iskomplikuje. Starija deca uglavnom sama umeju da se izbore sa ovim problemom, ali bebama je neophodna pomoć roditelja. Kad im je zapušen nos teško sisaju, uznemirene su i loše spavaju – kaže dr Goran Vukomanović, pedijatar.

On ističe da bebama nosić treba čistiti pre svakog obroka, a nikada posle podoja jer to može da izazove bljuckanje i povraćanje. Umesto raznih sprejeva najbolje je da koristite stari dobri fiziološki rastvor (0,9 % NaCl). Sekret iz nosića izvlačite pumpicom koja ima sisaljku ili onu sa kruščicom.

– Čak iako izvučete minimalnu količinu sekreta, bebi ćete pomoći. Ovaj postupak bebama zna da bude vrlo neprijatan, pa je zato najbolje da to zajedno rade oba roditelja – savetuje dr Vukomanović.

Kako se nosić pravilno čisti:

  • Za svaku nozdrvu ne treba vam više od jednog mililitra fiziološkog rastvora, a kod beba u prvom mesecu života dovoljno je i pola mililitra.
  • Bebinu glavu postavite u stranu jer ćete tako izbeći nepotrebno slivanje veće količine rastvora niz grlo ka početnom delu dušnika. To može da izazove nepotreban kašalj i zagrcnjavanje bebe.
  • Ako je beba okrenuta u levu stranu, ispirajte desnu nozdrvu i obrnuto. Fiziološki rastvor iz šprica nežno i lagano joj sipajte u nosić.
  • Napravite pauzu od tridesetak sekundi između ispiranja leve i desne nozdrve.
  • U slučaju da vam se beba zagrcne, podignite je i polako okrenite napred sa glavom blago pognutom nadole. Za nekoliko trenutaka vratiće se u normalno stanje.

Kad je nosić duže zapušen, moguće su komplikacije. 

Prema rečima našeg sagovornika, ako je bebama nosić zapušen duže vreme, tada mogu da se jave i posledice u vidu zapaljenja srednjeg uha i bolova u grlu. Izvodni kanali srednjeg uha ili Eustahijeve tube otvaraju se baš na mestu gde se nos produžava ka grlu. Čim je dugo nosić zapušen, dolazi i do zapušenja Eustahijevih tuba.

– Dete koje ima zapaljenje srednjeg uha plačljivo je, uznemireno, loše jede, a često i jaukne tokom sisanja. Dijagnoza se postavlja isključivo otoskopskim pregledom jer lekar jedino tako može jasno da vidi da li postoji zapaljenje ili ne. Pipkanje i pritiskanje uva nije put ka pravoj dijagnozi – objašnjava dr Vukomanović i dodaje da deca sa zapušenim nosićem veoma često imaju bolove u uvu bez zapaljenja srednjeg uha.

To se dešava zato što se često formira pritisak na bubne opne, naročito tokom gutanja hrane i duvanja nosa.

Preuzeto: Zena.blic.rs

Be the first to comment

Leave a Reply