Malteks je prirodni zaslađivač koji se dobija od ječma. Tamne je boje i izgledom podseća na med. Može da se upotrebiti kao zamena za rafinisani šećer, a i u prehrambenoj industriji se koristi kao zaslađivač u brojnim proizvodima.
Korišćenje malteksa kao zaslađivača nudi brojne prednosti. Pre svega, on izaziva manje skokove šećera u krvi od belog i smeđeg šećera, što znači da je pogodan za ljude koji žele da održe nivoe šećera u krvi u određenim granicama. Ugljeni hidrati (šećeri) koje sadrži malteks se smatraju “dobrim”. Maltoza, glukoza, fruktoza koje sadrži malteks sličnog su onima koje sadrže ječam, ovas i druge integralne žitarica, a svakako su bolji od čiste saharoze (belog i žutog šećera).
Za razliku od šećera, malteks ne sadrži samo “prazne kalorije”. Naprotiv, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, magnezijum, beta karotin i vitamini B kompleksa, Interesantno je da deluje umirujuće na kašalj. Zbog svojih dobrih prehrambenih osobina, preporučuje se za ishranu dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.
Glikemijski indeks mu je 42, što ne spada u niske, ali je opet znatno niži od šećera (i beli i žuti imaju glikemijski indeks 68)
Sledeća dobrobit od korišćenja malteksa je što se odlično uklapa u većinu kolača i peciva. Dok sa mnogim veštačkim zaslađivačima ne može da se dobije dobro testo za većinu recepata, malteks se u kolačima i pecivima ponaša idealno. Korišćenje malteksa za pravljenje kolača smanjuje količinu šećera koji one sadrže, smanjujući i količinu kalorija, a da to ne menja ukus. Naročito je dobar za pripremanje poslastica od testa.
Preuzeto: Zdravahrana.com