Jedna od najvažnijih nutritivnih komponenti jabuke su dve vrste vlakana – rastvorna (pektin), i nerastvorna, koja normalizuju crevnu funkciju, prevenirajući opstipaciju (zatvor) i dijareju (proliv).Lako se pripremaju, lako vare, a pune su hranljivih materija.
Dobar su izvor vitamina A i C. Od minerala sadrže fosfor i gvožđe.Pomažu organizmu da eliminiše holesterol, a zbog sadržaja malenične kiseline potpomažu varenje veoma masne hrane.
Dobro se kombinuju sa drugim namirnicama: žitarice, banane i drugo voće, šargarepa, bundeva, pire od povrća, jogurt, piletina… i prvo su voće koje se uvodi na samom početku nemlečne ishrane. Ukoliko su pečene ili kuvane – sačuvaće veći deo hranljivih materija.
Jabuke sa pirinčem (pet meseci+)
Potrebno je:
tri šolje vode
tri četvrtine šolje žutog pirinča
jedna zelena i jedna crvena jabuka
velika breskva
šolja jogurta
Priprema: Staviti pirinač da se kuva deset minuta, dodati oljuštene, očišćene jabuke i breskvu, pomešati sa jogurtom.
Puding od pirinča i jabuka (10 meseci+)
Potrebno je:
pola šolje smeđeg pirinča
dve šolje vode
osmina šolje mleka
četvrtina šolje jabuka, isečenih i oljuštenih
petina šolje suvog grožđa
osmina šolje smeđeg šećera (nije obavezno)
dve kašičice cimeta
Priprema: Sve sastojke staviti u šerpu, pa kuvati 30 minuta. Sipati mleko i kuvati još deset minuta.
Pečene jabuke
Oljuštiti jabuke i staviti ih u vatrostalnu činiju. Dodati kašičicu butera, preliti malom količinom vode, posuti cimetom, pa peći na 250 stepeni, tridesetak minuta.