Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto je zdrav purpurni kukuruz

Purpurni kukuruz je peruanska superhrana sa više antioksidanasa nego borovnica. Ovaj kukuruz sadrži brojne fitonutrijente uključujući i velike količine polifenola i antocijanina koji štite krvne sudove i podstiču regeneraciju vezivnog tkiva.  

Istraživanja pokazuju da biljke sa najviše fenolnih sastojaka i antocijanina imaju i najveću antioksidansnu aktivnost. Antocijanini su vrsta složenih flavonoida koji biljkama daju plavu, purpurnu ili crvenu boju. Antocijanini deluju protivupalno i podstiču regeneraciju vezivnih tkiva. Takođe, kao moćni antioksidansi, antocijanini mogu da stabilizuju i zaštite kapilare i krvne sudove od oštećenja koja nastaju usled delovanja slobodnih radikala, podstiču proizvodnju kolagena (što je blagotvorno za kožu), poboljšavaju cirkulaciju i snižavaju holesterol
Istraživanja pokazuju da ishrana bogata polifenolnim sastojcima snižava rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. Nedavna istraživanja, i na životinjama i na ljudima, pokazala su da povećan unos polifenola može da:
* zaštiti od ateroskleroze;
* snizi pritisak;
* smanji pojavu krvnih ugrušaka;
* podstakne antioksidansni kapacitet krvi.
Istraživanje iz 2003. (Tsuda i saradnici) otkrilo je efekte purpurnog kukuruza na gojaznost i dijabetes. Dve grupe ispitanika su 12 nedelja konzumirale hranu bogatu mastima, ali je samo jedna grupa dobijala i purpurni kukuruz. Ovi grupa ispitanika se nije ugojila, kod njih nije došlo do hipertrofije adipocita masnog tkiva (do koje dolazi usled ishrane bogate mastima), kao ni do pojave hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi), povećane količine insulina u krvi (što je znak koji ukazuje na početak dijabetesa), kao ni do povećanja nivoa seruma leptina, koji takođe ukazuje na dijabetes. Grupa koja nije dobijala ekstrakt purpurnog kukuruza imala je povećanje svih pomenutih parametara.
Istraživanje Nagoja univerziteta otkrilo je da pigment u purpunom kukuruzu sprečava razvoj kancera debelog creva.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: