Miris kiše je osvežavajuć i jedinstven. Razlog nastanka mirisa leži u hemiji.
Miris kiše
Na stvaranje mirisa kiše nakon oluje, utiču biljke i bakterije, pa čak i munje, navode stručnjaci. Za ovim mirisom naučnici ali i proizvođači parfema, dugo tragaju.
Miris kiše dobio je naziv “petrikor”, a krstili su ga australijski istraživači 1960. godine. Naime, topli i zemljani miris koji osećamo nakon oluje ustvari je proizvod bakterija koje nastaju nakon kišnog perioda.
Bakterije borave u tlu, a ono što osećamo ustvari je molekul koji proizvodi određeni tip ove bakterije. Ovaj molekul je proizvod streptomicete. Uglavnom se koriste u proizvodnji komercijalnih antibiotika.
Kako funkicioniše proces?
Kapljice vode koje padaju na zemlju, utiču na oslobađanje geozmina u vazduhu, stvarajući ga u izobilju nakon kišnog perioda. Ovom mirisu retko ko može odoleti, a pored ljudi na njega su osetljive i mnoge životinje.
Uloga munja u procesu nastanka mirisa je od velikog značaja. Naime, munje stvaraju čist i oštar miris ozona, omogućujući na taj način okolini da poprimi miris prirode.
Preuzeto: edukacija.rs