Ako govorimo o najhranljivijim namirnicama na planeti, iz tog spiska se nikad ne mogu izostaviti alge. One su prava superhrana, a evo zašto.
Sadrže obilje korisnih nutrijenata
Standardna uglavnom prerađena hrana koju koristimo često nam ne daje dovoljno nutrijenata. Mala količina algi dodatih u vašu ishranu učiniće svaki obrok mnogo hranljivijim. Alge su u tom pogledu, može se s pravom reći, “kompletna hrana”. Evo, na primer, šta sve sadrže plavo-zelene alge, spirulina i hlorela:
* Bogat izvor lako svarljivih, kompletnih proteina, posebno za one koji se hrane vegetarijanski.
* Sjajan izvor hlorofila, koji se naziva još i “biljna krv” zato što je po sastavu veoma sličan hemoglobinu iz ljudske krvi.
* Bogate su vitaminima A, C, E i K i B kompleksom, uključujući B6, a po nekima i B 12. Alge su jedan od retkih prehrambenih izvora vitamina D.
* Bogate su mineralima: kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, fosforom, kalijumom kao i nekim drugim mikroelementima.
* Sadrže esencijalne masne kiseline, uključujući gama-linolensku kiselinu (GLA)
Bogate su enzimima i fitonutrijentima.
Čiste organizam
Jedan od razloga zbog kojih se razbolevamo su toksične naslage. Iako je telo načinjeno tako da može samo da se oslobodi neželjenih materija, sve što unosimo u sebe danas, uključujući i vazduh i vodu, zagađeno je kao nikad ranije. Alge umnogome pomažu da se organizam oslobodi toksičnih materija, na sledeće načine.
* Čiste telo od biotoksina, kao što su plesni, fitati, toksini koje stvaraju uzročnici tuberkuloze i lajmske bolesti.
* Vezuju za sebe i eliminišu iz tela teške metale, kao što su živa, olovo, nikl i aluminijum
Pomažu stvaranje zdrave crevne flore, probiotočkih bakterija, što pomaže radu organa za varenje i čišćenju crevnog trakta.
* Pomažu rad imunog sistema, koji oslobađa telo od raznih vrsta patogenih organizama.
Dakle, u osnovi, alge nam pomažu da rešimo dva osnovna problema koji leže u korenu mnogih civilizacijskih bolesti: jedan je manjak nutrijenata, a drugi unošenje toksičnih materija.
Što se tiče pripreme, alge same po sebi nisu preterano ukusne. Ali, lako se mogu iskoristiti u jelima: mogu se dodati u supe, variva, salate, a nori alga se koristi za pravljenje sušija, tradicionalnog japanskog jela koje postaje popularno i kod nas.
U prodaji kod nas možete naći spirulinu, kombu, nori, hidžiki i vakame alge. Sve su podjednako dobre, ali imaju neke specifične osobine i specifičan način upotrebe, o kojima se možete raspitati prilikom kupovine u prodavnicama zdrave hrane.
Preuzeto: Zdravahrana.com