Krofne su u mnogim delovima sveta omiljena poslastica, a služi se uz različite slatke priloge. Većina krofni ima rupu u sredini, a znate li zašto je to tako?
Zašto krofne imaju rupu u sredini?
Razlog je jednostavan, iako to možda niste očekivali. Naime, krofne imaju rupu u sredini zbog načina na koji se pripremaju, odnosno prže. Budući da su guste i punjene, ne bi mogle da se jednako skuvaju sa svih strana i stoga se pravi rupa u sredini.
U nekim kulturama, kao što je nemačka ili holandska, umesto rupe stavlja se suvo voće ili orašasto voće.
Ko je izumeo krofne?
Najzanimljivija priča vezana je za izumitelja rupe u krofni. U pitanju je kapetan Henson Gregori. On je, prema legendi, rekao da mu se kolač napravi sa rupom, kako bi mogao da ga okači o kormilo, dok vozi brod. I tako je nastala krofna.
Preuzeto: http://edukacija.rs