Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto su zdrave klice lucerke

Klice ove vrste deteline spadaju među najpopularnije. Lako ih je pripremiti kod kuće. Odlične su da se dodaju u sendviče i salate, a poseduju mnoge osobine koje koriste opštem zdravlju.

Klice deteline lucerke, koje neki zovu i alfa-alfa, imaju mnogo osobina povoljnih po zdravlje.

Bogate su antioksidansima. Zna se da klice lucerke spadaju u namirnice sa najvećom količinom antioksidanasa. Antioksidansi su od suštinske važnosti za poboljšanje imuniteta. Unošenje namirnica bogatih antioksidansima smanjuje rizik od raka, srčanog i moždanog udara.
Pomažu da održite liniju. Klice lucerke ne samo da imaju fini ukus kad se dodaju u salatu, već i veoma malo kalorija. Bogate su kvalitetnim proteinima i biljnim vlaknima, što je odlično za one koji hoće da održe liniju.
Podstiču imunitet. Ispitivanja su pokazala da saponini, materije koje sadrže klice lucerke, igraju ulogu u podsticanju reakcija imunog sistema, povećavajući aktivnost tzv. ćelija-ubica, kao što su T-limfociti i interferoni.
Deluju protivupalno. Protivupalno delovanje materija koje sadrže klice lucerke smanjuju opšte upalne procese u telu, pa zato povoljno deluju protiv artritisa i drugih hroničnih upalnih procesa u organizmu, uključujući i hronične upalne procese u arterijama, koji doprinose nastanku srčanog i moždanog udara.
Snižavaju loš holesterol. Ove klice su bogate saponinima, komponentama za koje se smatra da snižavaju “loš” holesterol (LDL), a održavaju pooljne nivoe dobrog holesterola (HDL).
Gode zdravlju srca. Smatra se da saponini, koje sadrže ove klice, smanjuju sklerotične naslage (otvrdnjavanje arterija) i na druge načine doprinose kardiovaskularnom zdravlju, zato što imaju antiinflamatorna svojstva.
Doprinose zdravlju kostiju. Klice lucerke sadrže prirodni estrogen, tzv. fitoestrogen, za koji se smatra da potpomaže formiranje kostiju i doprinosi povećanju gustine kostiju, pomažući tako u prevenciji osteoporoze.
Pomažu održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Proučavanja su pokazala da redovna konzumacija klica lucerke može da pomogne u borbi protiv dijabetesa, pošto doprinose da se donekle snizi nivo šećera u krvi. Ovo svojstvo još treba da bude ispitano.
Doprinose prevenciji malignih promena. Klice lucerke bogate su kanavinom, aminokiselinom koja doprinosi prevenciji leukemije, raka pankreasa i debelog creva, kao i fibrocističnh tumora dojke.

Klice lucerke mogu se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane, a možete ih i sami odgajiti kod kuće. Možete da ih dodate u salatu, na sendviče, ili u smuti od voća ili povrća, ukoliko ga koistite. Bilo da ih kupujete ili sami gajite, pre upotrebe ih dobro operite.

 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: