Domaći integralni hleb sa semenkama
Sastojci
• 500 g integralnog pšeničnog brašna
• 3 kašike kukuruznog brašna
• 1 kocka kvasca
• 2-3 kašike maslinovog ulja
• 2 kašike lanenog semena
• 2 kašike suncokretovog semena
• 2 kašike bundevinog semena
• 1 kašičica šećera
• 1 kašičica soli
• oko 400 ml tople vode
Za premaz:
• 1/2 kašike brašna
• 1/2 dl vode
• mešavina semenki laneno, suncokretovo, bundevino, susam, kim
Priprema:
Rastopiti kvasac u malo tople vode sa kašičicom šećera. Pomešati integralno i kukuruzno brašno sa semenkama, pa dodati nadošli kvasac. Uz postepeno dodavanje vode, zamesiti glatko testo.
Premazati sa malo maslinovog ulja i ostaviti da se udupla. Zatim premesiti i opet ostaviti da naraste.
Napraviti preliv tako što se pola kašike brašna i pola decilitra vode stavi na ringlu da proključa, uz stalno mešanje. Ostaviti da se ohladi. Nadošlo testo, po želji, podeliti na dva dela ili ostaviti kao jedan veći hleb. Hleb preseći na par mesta na vrhu, pa premazati sa hladnim prelivom i posuti sa mešavinom semenki. Ostaviti da odmori dvadesetak minuta, pa staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, da se peče oko 35-40 minuta. Pečen hleb umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se ohladi.
Prijatno!!!