Napitak od prženog ječma, tzv. “čaj od ječma” dobar je za čišćenje organizma, ali takođe ima rashlađujuće dejstvo. A napici od mlevenog prženog ječma višestruko su korisni po zdravlje.
Čaj od ječma se pravi tako što se šolja ječma dobro opere pod mlazom vode i proprži u tiganju dok ne dobije tamniju braon boju. Prženi ječam se prelije sa 3-4 šolje vode i kuva oko 20 minuta da se dobije čaj tamne boje, koji se može piti šolju-dve na dan, ne duže od desetak dana u kontinuitetu. Ječam koji ste koristili za kuvanje se baca, a čaj možete ohladiti i piti kao osvežavajući napitak (ili topao, po želji). Može se držati u frižideru nekoliko dana, ili u termosu dan-dva.
Dobrobiti od napitaka od ječma
Postoje napici od mlevenog, blago prženog proklijalog ječma, koji se mogu nabaviti u prodaji (a možete ih napraviti i sami, ako imate vremena i volje). Prave se tako što se ječam ostavi u vodi dok ne počne da klija, onda se dobro osuši, proprži blago i samelje. Ovi napici imaju fini gorkast ukus, pa ih neki koriste i kao zamenu za kafu. Međutim, oni su mnogo zdraviji od kafe.
Napitak od ječma doprinosi:
- Prevencija karijesa;
- Pomažu snižavanju nivoa holesterola;
- Poboljšavaju cirkulaciju;
- Deluju antioksidativno;
Piše: Vanja