Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zdrav smuti od šargarepe

Šargarepa obezbeđuje našem organizmu veliku količinu hranljivih materija, od kojih je svaka izuzetno dobra za naše zdravlje. Poznata je po bogatstvu beta-karotina (provitamina A).

Sadrži prirodne šećere i biljne belančevine (u 100 g sadrži 7,6 g ugljenih hidrata, 0,6 g belančevina, 0, 3 g masti). Dobar je izvor dijetnih biljnih vlakana. Što se vitamina tiče, pre svega, poznata je po bogatstvu beta-karotina (provitamina A), koji se u telu konvertuje u vitamin A, zatim sadrži dosta vitamina K, vitamina C, vitamina E, a posebno je dobar izvor vitamina B1, B2, B6, kao i vitamina K i kalijuma. Sadrži još i mangan, fluor i fosfor; potom su tu gvožđe, cink i bakar, zatim antikancerogeni selen i kalcijum. 

Tradicionalna medicina smatra da konzumiranje šargarepe veoma povoljno utiče na slezinu i želudac. Veruje se da može ublažiti simptome kokošijeg slepila, upornog kašlja i kijavice, kao i nadimanja želuca i creva. 
Novija istraživanja ukazuju da konzumiranje šargarepe može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i mnogih vrsta raka. Materija kalijum-sukcinat koju šargarepa sadrži ima antihipertenzivna svojstva.
Supa od šargarepe je popularan domaći lek protiv proliva. Šargarepe su veoma dobra namirnica za zdravlje kože, za kosu, i za zdravlje kostiju. Istovremeno, pomažu čišćenju tela.

Sveže ceđeni sok od šargarepe izvrstan je okrepljujući i energetski napitak. Poznato je da ima preventivno dejstvo od raznih infekcija. Smuti od šargarepe je jedan od načina na koji možete, na zdrav način, započeti vaš dan. 
Sastojci:

  • pomorandža
  • banana
  • šargarepa
  • 250 ml vode/jogurta/mleka
  • 1 kašičica meda

Sve sastojke prvo pripremiti. Šargarepu očistiti, oprati i iseći na sitnije komadiće. Pomorandžu oljuštiti i iseći na manje kockice. Bananu oljuštiti i iseći na manje komade. Sve sastojke staviti u blender. Zatim, sipati u čaše i poslužiti odmah za doručak ili kao, jutarnju užinu.

 

 

Piše: Vanja

Tagovi:
Pročitajte još: