Ako volite ovaj namaz, ili ako ga često dajete deci, biće zdravije da ga sami napravite u domaćoj varijanti, koristeći mnogo kvalitetnije masti, šećer i kakao od onih koje ulaze u sastav industrijske hrane.
Zdravija nutela
Potrebno je: 2 šolje oganskih lešnika, 1/4 šolje visokokvalitetnog organskog kakaoa, 1/3 šolje organskog kokosovog šećera, kašika kokosovog ulja, kašika vanilin ekstrakta, 1/8 kašičice himalajske soli.
Priprema:
Lešnike blago ispecite u rerni. Potom ih ubacite u blender pa sameljite, uz postepeno dodavanje kokosovog ulja, dok ne dobijete mešavinu koja podseća na puter. Dodajte u nju kokosov šećer, kakao, ekstrakt vanile i so, izmiksajte još malo i – domaća nutela je gotova!
Ova mešavina bi trebalo da može da se održi u frižideru bar nedelju dana, ako ne i više, i to bez ikakvih aditiva.
Napomena: u receptu se navede organski sastojci, koje je svakako bolje koristiti, ako možete da ih nađete i ako vam nisu preskupi. Ali, čak i sa konvencionalnim sastojcima dobićete zdraviji namaz od onog koji možete da kupite u prodavnicama!
Piše: Vanja