Sok od kupusa je izuzetno zdrav: pomaže da se smanji holesterol i pročiste organi za varenje, a tradicionalna medicina ga koristi za tretman želudačnog čira. Sok od crvenog kupusa nešto je slađeg ukusa nego od zelenog, pa se u ovom recaptu koristi crveni kupus, ali svakako možete koristiti i zeleni.
Potrebno je: 3 šljive (sveže ili suve), cvekla, dve stabljike celera, jedna pomorandža, mala glavica crvenog (ili zelenog) kupusa.
Priprema: Sve sastojke oljuštite, iseckajte u ubacite u sokovnik (đuser). Popijte sok odmah odmah (ako sveže ceđeni sok ostavite da stoji, nakon vrlo kratkog vremena njegovi sastojci počinju da oksidišu).
Šljive su bogate vitaminom A, zdrave su za oči i prevenciju staračke degeneracije žute mrlje, bogate antioksidansima.
Celer je sjajan izvor fitonutrijenata i antioksidanasa, sadrži dosta biljnih vlakana, sadrži komponente koje doprinose sniženju krvnog pritiska.
Crveni kupus je izuzetno bogat antioksidansima (antocijaninima) koji mu i daju karakterističnu boju. Veoma je alkalizujući, zato se i koristi u tretmanu čira na želucu. Doprinosi sniženju holesterola i sadrži sastojke koji pomažu sniženju krvnog pritiska.
Pomorandža će dati preovlađujući slatki i voćni ukus ovom soku. Bogata je vitaminima C, B6, A i E, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i cinkom.
Cvekla su izuzetno bogate biljnim antioksidansima, sadrže komponente koje poboljšavaju protok krvi (doprinose širenju krvnih sudova) i imaju izražena antikancerogena svojstva.
Piše: Vanja