Search
Close this search box.

Zdravije nego što mislite

Neke vrste povrća koje su ranije bile ređe sada su postale pomodne. Nesumnjivo je da su brokoli, karfiol, kelj, prokelj, batat i sl. zdravi. Međutim, iznenadićete se koliko je zdravo naše svakodnevno povrće, koje imate na svakoj tezgi po stvarno niskim cenama…

Kupus. Njegova niska cena vas možda zavara, pa pomislite da i nije posebno zdrav. Kupus, međutim, sadrži obilje biljnih vlakana i vitamina C; a cela šolja seckanog kupusa ima samo 22 kalorije. Kupus sadrži glukozalinate, supstance koje se u organizmu razlažu na određeni broj jedinjenja koja su povezana sa smanjenim rizikom od raka (po tvrdnjama američkog Nacionalnog instituta za rak). A ukiseljeni kupus predstavlja jedan od najboljih izvora probiotika. 
Šargarepa. Njena narandžasta boja ukazuje na obilje karotinoida, biljnih supstanci koje su povezane sa smanjenim rizikom od raka i očnih oboljenja. Jedna šargarepa srednje veličine sadrži 205% od preporučenog dnevnog unosa vitamina A, priličnu količinu vitamina C, 1,5 g biljnih vlakana – a samo 25 kalorija. Možete ih jesti i sirove, ali neka istraživanja ukazuju da možete iskoristiti više hranljivih materija iz šargarepe (posebno vitamina rastvorljivih umastima) ako je skuvate i priredite sa malo ulja (maslinovog, na primer). 
Peršun. Prilično potcenjeno povrće – obično se dodaje po pregršt u supu, a i to malo neki izvade viljuškom, pošto im se ne sviđa. Međutim, peršun je veoma bogat vitaminima i mineralima, uključujući folat (prirodni oblik vitamian B9), za koji su neka istraživanja utvrdila da smanjije rizik od srčanih oboljenja, pored toga što je značajan za zdravlje trudnica i ploda. 
Crni luk. Značajno potcenjen u odnosu na beli luk. Često se koristi samo da da ukus nekom jelu ili salati. Međutim, luk je bogat kvercetinom, supstancom koja pomaže sniženju krvnog pritiska, ublažavanju disajnih tegoba i alergija. Pored toga, sadrži i dosta vitamina C. 
Smrznuti grašak. Iznenadiće vas, ali on nije ništa lošiji od svežeg, čak naprotiv. Ako sveži grašak stoji nekoliko dana, on počinje da gubi nutritivnu vrednost. A za hladnjače, grašak se zamrzava neposredno po branju, tako da je, na primer, sveži grašak koji je stojao tri dana već manje hranljiv od smrznutog. 
Grašak je bogat kvalitetnim biljnim proteinima – pola šolje sadrži 2,8 g. (Možda niste znali, skupe proteinske štangle sadrže upravo taj protein graška, pored još nekih.) Osim toga, ista mera graška sadrži 2,5 g biljnih vlakana, i pristojne količine vitamina A i C.  
Krompiri. Ovo povrće je potpuno potcenjeno u pogledu hranljive vrednosti. Kad se ispeku u rerni ili skuvaju, krompiri su izuzetno zdravi. Jedan srednji krompir sadrži više kalijuma nego banana, plus podosta vitamina C i B6. Pri tome, ima samo 100 kalorija. 
Problem sa krompirom nastaje kada se on prži na nezdravim mastima, kao što su trans-masti ili rafinisana biljna ulja. Kad upije značajnu količinu tih nezdravih masnoća, od zdrave namirnice krompir se pretvara u nezdravu. Dakle, ako hoćete zdrav krompir, ispecite ga u rerni u ljusci i poslužite prelivenog sa malo kvalitetnog maslinovog ulja. 
Rotkve. Sadrže podosta vitamina C i biljnih vlakana. Takođe, bogate su fitosterolima, biljnim materijama koje pomažu razlaganje masti i mogu da pomognu u regulisanju holesterola. Najbolje su sveže. Možete ih narendati kao dodatak u bilo koju salatu.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: