Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zdravije suve šljive

Sveža šljiva je izuzetno zdrava, ali i sušena zadržava većinu hranljivih materija. Međutim, u prodaji često nalazite šljive koje su veoma tamne, a ukus im je pomalo opor. Evo zašto i kako sami možete da osušite šljive koje će zadržati prirodniju boju i ukus.

Tehnologija sušenja šljiva često podrazumeva da se šljive najpre očiste od insekata (dezinsekcija), što se obavlja fumigacijom, pomoću metil-bromida. Potom se u industrijskom postupku sušenja šljive ona izlaže prilično visokim temperaturama usled čega površinski sloj šećera karamelizuje, što im daje tamnu, gotovo crnu boju i specičan pomalo opor ukus. Ali, pošto je sezona šljiva u toku, možete sami osušiti šljive za zimu kod kuće na dva jednostavna i verovatno zdravija načina. Ako se tako osuše, one će i drugačije izgledati i imati nešto drugačiji ukus nego one koje kupujete u pakovanjima.

Sušenje na vazduhu
Ovo je najstariji način za sušenje šljiva. Treba da napravite tzv. sito za sušenje, a to možete tako što ćete mražicu razapeti na kvadrat napreljen od četiri letvice. 
Potom, treba da odaberete zrele i neoštećene plodove, kojima ćete ukloniti peteljke, dobro ih oprati, preseći na pola i izvaditi koštice.
Potom šljive poslažite na sito za sušenje, ali tako da budu u jednom sloju – nikako jedna na drugoj. Prekrijte ih kuhinjskom krpom, da ih zaštitite od insekata. Ostavite da se suše na blago osunčanom mestu zaštićenom od prašine. Nekoliko puta tokom dana treba da okrenete šljive koje ste poređali. Uveče sito sa šljivama sklonite u zatvoren prostor, a ujutru opet iznesite na prozračno i blago osunčano mesto. Za ovakav način sušenja potrebno je tri do pet dana.

Sušenje u rerni
Kako je danas vreme ubrzano, mnogi će verovatni radije pribeći ovom načinu, jer je mnogo brži.
Šljive pripremiti kao u prethodnom slučaju, tj. presečene na pola, a možete ih sušiti i cele, stim što će tada sušenje trajati duže. Rernu zagrejati na 40 do 60oC stepeni najviše, a ako imate ventilator u rerni, uključite ga jer će vazduh pomoći da se šljive brže i bolje osuše. Za presečene šljive sušenje traje oko 15, a za cele oko 20 sati. Pri tom je potrebno povremeno otvarati rernu kako bi izašla vlaga koja se stvara tokom sušenja. 
Pred kraj sušenja zagrejte rernu na 100oC, jer će na taj način šljive moći da se održe duže.

Ovako osušene šljive treba čuvati na suvom i hladnom mestu, u papirnim ili platnenim kesama.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: