Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zdravlje na tanjiru: Šest namirnica koje poboljšavaju zdravlje mozga i sprečavaju Alchajmerovu bolest

Stariji ljudi

Dok većina nas zna koja hrana je korisna za srce i vitku liniju, možda niste razmišljali o tome koje namirnice mogu značajno poboljšati zdravlje mozga.

Povodom Svetskog meseca Alchajmerove bolesti u septembru, otkrivamo šest izuzetnih namirnica koje mogu poboljšati kognitivne funkcije i pomoći u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

1. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su poznati kao superhrana koja ima brojne koristi za mozak. Oni sadrže masne kiseline, vitamine, minerale i antioksidante koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja mozga.

Redovno konzumiranje orašastih plodova može poboljšati memoriju, sposobnost učenja i pažnju.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje, naročito ekstra devičansko, je značajan deo mediteranske ishrane, koja se povezuje sa smanjenim rizikom od Alchajmerove bolesti.

Sadrži oleokantal, jedinjenje koje može da ometa agregaciju Amyloid beta proteina u mozgu, što je često povezano sa Alchajmerovom bolešću.

Uključivanje maslinovog ulja u ishranu može doprineti zdravlju mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.

3. Zeleniš

Na primer, spanać i kelj, bogati su antioksidantima, vitaminima i mineralima koji su korisni za mozak.

Ovo zelenilo može poboljšati kognitivne funkcije, uključujući memoriju, donošenje odluka i mentalni odgovor.

Redovno uključivanje zeleniša u obroke može pomoći u zaštiti mozga od bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti.

4. Čokolada

Tamna čokolada, koja sadrži flavonole, može imati pozitivan uticaj na funkciju mozga. Flavonoli mogu poboljšati vreme reakcije, vizualno-prostornu svest i memoriju.

Takođe, istraživanja sugerišu da flavonoidi u čokoladi povećavaju protok krvi u mozgu, što može doprineti ukupnom zdravlju mozga.

5. Jaja

Jaja su bogata proteinima, gvožđem i vitaminima, a žumanca su posebno važna za zdravlje mozga.

Sadrže holin, koji pomaže u smanjenju upala i poboljšava funkciju mozga, uključujući pamćenje i komunikaciju između moždanih ćelija.

Jaja su jednostavna za uključivanje u ishranu i predstavljaju sveobuhvatan izvor hranljivih materija, piše Express.

Tagovi:
Pročitajte još: