Hranom protiv stresa

Stres je skup nespecifičnih reakcija čovekovog organizma na štetne faktore iz radnog i životnog okruženja. Štetni faktori iz čovekovog okruženja aktiviraju adaptacioni mehanizam u organizmu kako bi se organizam zaštitio uspostavljanjem ravnoteže sa sredinom.

Faktori koji uzrokuju stres su brojni i raznovrsni. Takođe, to mogu biti i fizički faktori:

  • hladnoća;
  • toplota;
  • buka;
  • vibracije;
  • otrovi;
  • psihološki faktori: velika odgovornost, poremećeni međuljudski odnosi…

download (2) images (1)

Stres i reakcija na stres su uslovljeni najviše mentalnim stavom svakog pojedinca. Ipak, svi mi kada smo u stresu, nekako posežemo za brzom hranom tj. najčešće slatkim namirnicama. Sledi nekoliko primera zdravih namirnica i recepata za smirivanje stresa:

  • Voda sa limunom- voda podstiče creva da izbace otpad iz organizma. Dodatak limuna daje vašem telu reskost koja vam pomaže da započnete dan bistre glave.
  • Kikiriki puter- obezbeđuje kvalitetne belančevine i zdrave masti, koje takođe doprinose da se šećer u krvi uravnoteži. Održavanje stabilnih nivoa šećera u krvi značajno je za emocionalno reagovanje. Skokovi šećera ili manjak šećera u krvi direktno utiče na raspoloženje i vašu sposobnost da se izborite sa stresom.
  • Indijski orasi- sadrži magnezijum i triptofan, a obe ove supstance deluju opuštajuće. Osim toga, zadovoljavaju dnevne potrebe za cinkom, koji doprinosi finom podešavanju imuniteta kad ste u stresu.
  • Crna čokolada- podstiče mozak da luči endorfine, odnosno hormone dobrog raspoloženja, a doprinosi i da se snizi krvni pritisak. Idealna grickalica u vreme stresnih poslova. Da biste postigli taj efekat, birajte čokoladu sa 70% i više kakaoa. 
  • Kamilica- Stari, dobri čaj od kamilice zaista deluje opuštajuće. 
  • Kinoa. Bogata vlaknima, visokokvalitetnim proteinima, kinoa sadrži i magnezijum koji se lako usvaja, a koji opušta krvne sudove, poboljšava provođenje nervnih impulsa i održavanje nivoa kortizola (hormona stresa) pod kontrolom. 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply