Neke vrste obezbeđuju više vitamina i minerala od drugih. Uporedili smo neke od njih i izdvojili najzdravije.
Ajsberg zelena salata
Salata Ajsberg je zeleno povrće, koje pripada porodici zelenih salata. U evropskim zemljama je poznata još odavno, a tek poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnija i u našoj zemlji. Karakteristična po svom punom ukusu, malo kalorija i puno vitamina. Osim toga, mnogo je izdržljivija od obične zelene salate.
Ajsberg salata je nesumnjivo jedna od najluksuznijih i najomiljenijih salata u Evropi. Ova egzotična salata može obogatiti našu trpezu i uneti raznolikost svojim ukusom. Osim navedenog, ova ledena salata ima dosta korisnih dijetetskih, hranljivih i lekovitih svojstava. Ona sadrži oko 90% vode, što znači i da je niskokalorična.
Ajsberg salata je na prvom mestu po svom sadržaju kalcijuma, što je čini moćnim saveznikom u borbi protiv osteoporozom. Redovna konzumacija Ajsberg salate smanjuje rizik od oboljenja raka /posebno kancera želuca/, smanjuje rizik od razvoja anemije i kardiovaskularnih oboljenja. Preporučuje se i kao deo ishrane kod trudnica.
Rukola
Kao salata, ali i dodatak supama i čorbama, rukola se koristi u brojnim svetskim kuhinjama. Pored prepoznatljivog ukusa, smatra se odličnim antioksidantom, a krase je i brojna lekovita svojstva.
Iako se u svetskoj kuhinji koristi već decenijama, rukola je poslednjih nekoliko godina postala pravi hit u domaćoj ishrani. Reč je o mediteranskoj samonikloj zeljastoj biljci iz porodice brokolija, kupusa, kelerabe, kelja… Ima blago-gorak ukus i za razliku od divlje, kultivisana rukola je krupnija i nije gorka. Bogata je vitaminom C, karotenom, vitaminima B-kompleksa, pektinom, kalcijumom, fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom. Sastoji se uglavnom od vode i ima dosta ugljenih hidrata i belančevina. Sadrži aktivne sastojke koji imaju antikancerogena svojstva, pozitivno utiče na zdravlje i smanjuju rizik od mnogih bolesti. Rukola je posebno značajna u prevenciji raka dojke.
Rimska zelena salata
Sadrži vitamine K, C i A, koji jačaju imunitet. Poslužite je sa maslinovim uljem, mladim crnim lukom, zelenim paprikama i feta sirom.
Spanać
On je prirodni izvor vitamina, minerala i vlakana. Bogat je fitonutrijentima, posebno beta-karotenom i luteinom, koji ga čine povrćem sa dosta antioksidanasa koji štite ćelije organizma. Pripada istoj porodici biljaka kao i cvekla, blitva, repa. Raste u područjima sa umerenom klimom, a najviše se proizvodi u SAD-u i u Kini.
Kelj
Pobednik ovog malog nadmetanja! Ima najviše hranljivih sastojaka od zelenolisnog povrća. Odličan je izvor kalcijuma i vitamina A i C, a dobar izvor kalijuma, gvožđa i mangana. Sadrži više gvožđa nego govedina i više kalcijuma nego mleko, pun je vlakana i omega-3 kiselina, pa nema izgovora da ga ne jedete. Kelj takođe štiti od raka, čuva oči srce, hrani kosti.
Piše: Vanja