Sastojci:
Kore:
- 250 g omekšalog margarina
- 500 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 100 ml mlake vode
- 3 kašike šećera
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
Nadev:
- 300 g maka
- 400 g marmelade od kajsije
Preliv za nadev:
- 100 ml vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Glazura:
- 100 g tamne čokolade
- 50 g margarina
Priprema:
Kore: U šolju sipati 100ml mlake vode. U vodu izmrviti ½ kockice kvasca, dodati 1 kašiku šećera i sačekati da kvasac naraste. U zasebnoj posudi pomešati 500 g brašna sa ½ kašičice soli i 2 kašičice praška za pecivo i dodati 250 g omekšalog margarina. Prvo izgnječiti, a potom istrljati među dlanovima brašno i margarin da se dobiju fine mrvice. U sredini napraviti udubljenje, pa dodati nadošli kvasac i preostale 2 kašike šećera. Umesiti glatko, lepo, elastično testo, zamotati ga u prozirnu foliju i ostaviti na toplom mestu 40 min.
Preliv za nadev: Prokuvati 100 ml vode, 100 g šećera i 1 vanilin šećer nekoliko minuta, da se dobije sirup. Podeliti u dve jednake šoljice i ohladiti da bude mlako.
Slaganje kolača: Odstajalo testo podeliti na tri jednaka dela pa oklagijom razvijati kore veličine tepsije u kojoj će se peći kolač. Razviti prvu koru, preneti je u namazanu i nabrašnavljenu tepsiju, premazati polovinom marmelade (200 g), ravnomerno posuti polovinom maka (150 g) i ravnomerno poprskati polovinom napravljenog preliva. Isto ponoviti za drugu koru, pa odgore staviti treću koru. Ovako složen kolač ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 40 min.
Kolač, do dna tepsije, izbosti čačkalicom na više mesta, pa ga staviti u rernu zagrejanu na 200°C i odmah smanjiti temperaturu na 180°C.
Peći 15-20 min. Zatim isključiti rernu i, ne otvarajući je, ostaviti kolač unutra još 10 min. Nakon toga, kolač izvaditi iz rerne i staviti ga, zajedno sa tepsijom, na rešetku da se hladi.
Glazura: Otopiti 100 g čokolade na pari, dodati 50 g margarina, preliti kolač i iseći na kocke i poslužiti.
PRIJATNO!