Zobenica: Skupština evropskih regija otvara vrata ekonomskog razvoja

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica učestvovao je danas u Briselu na radnom sastanku Izvršnog odbora Skupštine evropskih regija (AER) gde je, kao potpredsednik ove najbrojnije i najuticajnije mreže evropskih regiona, podneo izveštaj o radu za 2019. godinu.

Potpredsednik Zobenica, koji je u junu mesecu na Generalnoj skupštini AER-a ponovo izabran za potpredsednika ove organizacije, preuzeo je u Briselu i nove zadatke potpredsednika zaduženog za regionalni ekonomski razvoj, a članovi IO AER-a još jednom su istakli inovativnost, važnost i uspeh Regionalnog poslovnog forum u Novom Sadu.

Govoreći u svom izveštaju o rezultatima ovogodišnjeg Regionalnog poslovnog foruma, koji su AP Vojvodina i AER, u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Novosadskim sajmom i Evropskom mrežom preduzetništva, početkom oktobra organizovali u Novom Sadu, potpredsednik Zobenica je istakao da je reč o jedinstvenom poslovnom događaju i jedinstvenom konceptu saradnje u okviru AER-a.

“Veoma smo ponosni na to što smo na ovogodišnjem Regionalnom biznis forumu okupili na jednom mestu 171 registrovanih učesnika, predstavnika kompanija, privrednih komora, agencija za razvoj iz 21 države, i sa četiri kontinenta. Ukupno je održano 128 sastanaka, do sada su već potpisana dva ugovora o saradnji a 21 V2V sastanak završen je zaključkom da će se u narednom periodu potpisati ugovori o saradnji. Još 24 sastanka su završena zaključkom da postoji veliki potencijal da u budućnosti bude realizovana saradnja, što nam sve zajedno potvrđuje da je ova inicijativa bila poželjna i uspešna”, istakao je Zobenica i najavio da će, kao potpredsednik AER-a zadužen za regionalni ekonomski razvoj nastaviti da intenzivno radi na povezivanju privrednih subjekata članica AER-a, približavanju kompanija i ekonomskoj saradnji.

On je naglasio da AER, pored političke uloge, ima snagu da otvori vrata bližoj ekonomskoj saradnji regiona i da bi sve članice trebalo da prepoznaju i iskoriste taj potencijal.

Zobenica je upoznao članove IO AER-a i sa programom Erasmus+, projektom koji je Skupština AP Vojvodine sprovela sa Nordlandom, u okviru kojeg je u avgustu mesecu ove godine, 16 mladih iz AP Vojvodine posetilo ovu norvešku regiju, a u oktobru 15 mladih iz Nordlanda posetilo je Vojvodinu. Takođe, Fondacija “Novi Sad 2021” prenela je svoja iskustva, doprinela i pomogla da grad Bode iz Nordlanda postane evropska prestonica kulture za 2024. godine. On je ocenio da je saradnja AP Vojvodine i Nordlanda, uspostavljena 2016. godine, jedan od najboljih primera na koji način AER omogućava uspostavljanje bliskih partnerskih odnosa i saradnje.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica juče su u Briselu učestvovali na Jesenjem zasedanju Biroa AER-a.

Preuzeto: rtv.rs

Be the first to comment

Leave a Reply