Opšte je poznato da banane, kao i brojne druge namirnice, mogu da izmene ukus tokom vremena. Tako jedni radije biraju zelene banane, neutralnijeg ukusa, dok će drugi pohrliti ka kutiji u kojoj su zrele žute ili čak prezrele smeđe banane. Ipak, treba znati da zrela i zelenija banana imaju različite benefite za zdravlje.
“Nezrela banana ima više skroba”, istakao je lekar i tiktoker Karan Radž, ali pored ugljenih hidrata sadrži i vlakna, koja bakterije iz vaših creva ‘vole’. On dodaje da zelenija banana ima niži glikemijski indeks, što znači da je organizmu potrebno više vremena da je pretvori u glukozu, ‘tako da ćete imati sporije, postepeno oslobađanje glukoze u krvi’, objašnjava Karan.
Sa druge strane, veći procenat skroba kod zelene banane, može da doprinese težem varenju ove namirnice. Zreliju bananu ćete zato lakše svariti, jer se vremenom skrob pretvara u proste ugljene hidrate.
“Što je banana zrelija i ima više braonkastih delova po sebi, veći je sadržaj antioksidanasa”, zaključio je lekar. Razmislite o tome koji makronutrijenti su više potrebni vašem organizmu, kao i da li imate problema sa visokim šećerom u krvi, i na osnovu toga pravite pametan izbor kada kupujete ovo voće.