Nastala u čast ruske balerine Ane Pavlove, ovo hrskavo savršenstvo obogaćeno svežim voćem pravi je užitak za sva čula. Mnogi je smatraju najlepšom tortom na svetu.
Sastojci:
• 4 belanca
• prstohvat soli
• 200 g šećera
• 2 kašičice jabukovog sirćeta
• 1 puna kašičica gustina
Plazma fil:
• 4 žumanca
• 60 g šećera
• 500 ml mleka
• 40 g gustina
• 150ml slatke pavlake
• 100 g mlevene plazme
• 1 kašičica arome vanile
Još:
• 250 g jagoda ili nekog drugog šumskog voća (po ukusu)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni, idealan je režim gde se pali gornji i donji grejač.
Mikserom umutite belanca i so. Čim smesa postane penasta, postepeno dodajte šećer i mutite nekih desetak minuta ili dok ne dobijete čvrstu i sjajnu smesu od belanaca. Nakon što je smesa čvrsta, dodajte sirće i mutite još tridesetak sekundi. Kao poslednji korak, dodajte gustin kroz sito, njega možete ručno umešati ili na najmanjem stepenu miksera.
Nakon toga, smesu oblikujete na plehu obloženom pek papirom. Smesa otprilike treba da bude prečnika 20 centimetara (slobodno neka ide u visinu).
Pleh ubacite u rernu i odmah smanjite temperaturu na 120 stepeni i pecite sat i 40 minuta. Rernu ne otvarajte ni u jednom momentu. Nakon preporučenog vremena pečenja, ugasite rernu i ostavite puslicu u njoj da se ohladi u potpunosti.
Kada je potpuno hladna, puslicu izvadite iz rerne i uz pomoć noža ili spatule je pažljivo odvojite od pek papira i prebacite na stalak.
Dok se puslica peče, pripremiti fil – 100 ml mleka pomešajte sa žumancima, šećerom i gustinom. Ostatak mleka stavite na ringlu da prokuva. Čim mleko prokuva, dodajte smesu sa žumancima i kuvajte još nekoliko minuta na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne.
Fil prekrijte streč folijom i ostavite da se ohladi u potpunosti. Kada se ohladi, umutite ga miskerom, dodajte slatku pavlaku i aromu vanile. Mutite sve zajedno, na kraju dodajte i plazmu i odložite fil u frižider dok puslica ne bude spremna.
Na kraju sastaviti Pavlovu, na puslicu rasporediti ceo fil i dodati voće.
PRIJATNO!